25 september: Nationale Demodag Hoveniers

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Zoals de naam al doet vermoeden, valt er op de Nationale Demodag Hoveniers veel te zien en ontdekken dankzij de vele livedemonstraties. Groenprofessionals krijgen woensdag 25 september meer informatie over tal van hot topics uit de branche: van de nieuwste technieken voor onkruidbestrijding tot de aanplant van bijvriendelijke bloemenmengsels. Overkoepelend thema is ‘de levende tuin’.

De Nationale Demodag Hoveniers draait volledig om kennisuitwisseling tussen iedereen die in het groen werkt. “Deze kennisdag staat in het teken van het delen van ervaringen, nieuwe technieken en trends”, vertelt Geert van Kerkvoorde van De Ceuster Meststoffen (DCM). “Dit jaar staat het thema ‘De levende tuin’ centraal, met als doel dat groenexperts meer inzetten op duurzaam groenbeheer. Er is nog veel te winnen op dit vlak; niet iedere hovenier hanteert een zo duurzaam mogelijke werkwijze.” De Demodag is een initiatief van DCM en graszaadbedrijf Advanta.

Hot item

De Demodag biedt hoveniers veel livedemo’s. Zo zal bijvoorbeeld Etesia de H124DX gazonmaaimachine demonstreren. Deze nieuwe machine kan in één werkgang verticuteren en het materiaal opruimen. 

Maar op het 10.000 m2 grote demoterrein in Eemnes draait het niet alleen om het demonstreren van machines. Ook wordt bijvoorbeeld getoond hoe je storende lagen in de bodem kunt opheffen door het losbreken oftewel ploffen van grondlagen. Verder is er onder meer aandacht voor hot items als watertechniek, onkruidbestrijding met water, lucht en vlam en de nieuwste robotmaaiers en accugereedschappen.

Bodemmonster meenemen

Tijdens de Demodag is verder een breed aanbod aan sierplanten, heesters, hagen en bomen te bekijken. Advanta heeft speciaal voor de Demodag proefvelden aangelegd met diverse soorten wilde bloemenvegetaties. Van Kerkvoorde: “Biodiversiteit en bij- en vlindervriendelijke mengsels staan volop in de belangstelling, dus daar zoomen we 25 september op in. Ook geven we meer informatie over de conceptuele aanpak van het groenwerk, door bij de basis te beginnen: een bodemmonster. Wie een grondmonster laat analyseren, krijgt heel snel een betrouwbaar beeld van de staat van de grond. Wat is de zuurtegraad, welke voedings- en sporenelementen zitten er in en wat is het percentage organisch stof in de bodem? Dat is essentieel voor een goed plan van aanpak. Als de bodem in balans is, floreert de tuin. Ik roep hoveniers op om een grondmonster mee te nemen naar de Demodag. Het monster wordt dan ter plekke door agrarisch lab Fertilab getest op zuurtegraad en andere eigenschappen.”

Daphne Doemges

Dit artikel is verschenen in Hoveniersvak 3 2019. Niet ontvangen? Klik dan HIER.