GarDsign: ‘Branche speelt niet genoeg in op klimaattransitie’

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

“Hoveniers zullen last krijgen van het feit dat de bouw op slot zit als gevolg van de klimaatcrisis. Daarom is het zaak onze klanten nu te vertellen hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de klimaattransitie. Op die manier kunnen ze aan de slag blijven”, stelt Teunis van de Pol, oprichter van garDsign. Hij was zelf jarenlang ondernemer in de groenbranche en helpt tegenwoordig hoveniers met onlinetools, inspiratie, advies en handige tips. Momenteel is hij bezig met het doorontwikkelen van een compleet tuinontwerp- en kennisplatform.

Energieslurpende verlichting vervangen door 12 volt, water opvangen in de tuin, meer bomen planten en overstappen op smarttoepassingen als robotmaaiers… Het is slechts een greep van de maatregelen die Teunis van de Pol noemt, waarmee mensen een bijdrage kunnen leveren aan de klimaattransitie. “Ik merk dat de branche hier nog onvoldoende op inspeelt. Deze kennis wil ik daarom graag zichtbaar gaan maken via ons vernieuwde tuinontwerpen kennisplatform.” Via het platform zal hij zijn eigen kennis en ervaringen bundelen, samen met vakkennis van tuinexperts. Ook zullen er nieuwe trends en productontwikkelingen te zien zijn. “En er worden struikelblokken besproken, zoals we momenteel zien met de PFAS-problematiek of de noodzaak tot het vergroenen van de stedelijke omgeving. Op De Groene Sector Vakbeurs zullen we het concept verder toelichten.”

gardsign klimaattransitieGarDsign: ontwerp- en calculatietool

Natuurlijk licht Teunis op de beurs ook het programma garDsign toe: deze onlinetuinontwerp- en calculatietool ging in 2012 live. “Met het programma ontwerpt de consument zelf zijn of haar droomtuin; het ontwerp vormt vervolgens de basis voor het gesprek tussen de hovenier en de consument. De hovenier kan met een professionele blik een definitief ontwerp voorleggen. Samen met de extra functionaliteit in de ontwerp- en calculatietool, is de groenprofessional zo nóg doorslaggevender.”

Voorkom fouten

De tool is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk en wordt sinds 2013 voortdurend verbeterd en aangevuld. “Onze productbibliotheek staat boordevol realistische afbeeldingen van bomen, planten, bestrating en producten als tuinhuisjes, tuinmeubelen, verlichting en beregeningssystemen”, vertelt Teunis. “Een van de handige en unieke functies is het automatisch importeren van het officiële kavel uit het kadaster. Hierdoor is het niet meer nodig om de tuin op te meten. Dat scheelt veel tijd en voorkomt fouten! Wanneer de tekening gereed is, kun je deze met één druk op de knop naar 3D omzetten en met de consument virtueel door het tuinontwerp lopen.”

Nieuwe functionaliteit

Ook handig: vanuit het ontwerp kan de hovenier direct een gespecificeerde offerte genereren en vervolgens samen met het ontwerp online delen. “Dit is een nieuwe functionaliteit, waarmee de klant of onderaannemer het ontwerp in zowel 2D als in 3D kan bekijken, de offerte kan inzien en via een chatfunctie zelfs een reactie kan geven. Daarna bestel je zelf de geoffreerde materialen simpelweg vanuit de calculatie bij de desbetreffende fabrikant of importeur, zonder alle onderdelen te hoeven overtypen. Allemaal functies om de gebruiker van garDsign snel en gemakkelijk verder te helpen!”

De Groene Sector Vakbeurs

Op de beurs is garDsign te vinden bij stand 102. Meer informatie: tekenjetuin.nl en hetzitvannatureinons.nl.