GroenTechniek Holland: buiten de gebaande paden

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Marktleiders en nieuwe beursdeelnemers staan van dinsdag 10 tot en met donderdag 12 september zij aan zij op GroenTechniek Holland. Deze tweejaarlijkse vakbeurs biedt groenprofessionals een inspirerende en leerzame dag dankzij de vele demo’s, exposities en lezingen over actuele thema’s als circulariteit. Een groot pluspunt is de enorme buitenruimte waar bezoekers uitgebreid zelf machines kunnen testen.

Net als de drie voorgaande keren vindt GroenTechniek Holland (GTH) plaats  op het outdoorterrein in Biddinghuizen. Volgens beursmanager Willem Bierema is het een succesformule. “Er is daar alle ruimte om maaiers, machines, trekkers en andere apparatuur in het groen te demonstreren. Dat is uniek in deze branche, want meestal is er op een beursvloer geen plaats om als bezoeker uitgebreid zelf machines te testen.”

De exposanten huren allen een overdekte expositieruimte, waar onder meer toonaangevende merken als Iseki, John Deere, Toro, Husqvarna, Stihl, Kubota, New Holland en JCB zich presenteren. “Dit jaar zullen daarnaast enkele nieuwkomers op de beurs hun producten aan de groenprofessionals laten zien, zoals Goldstone, Makita en Inter-Techno.”

Trends en lezingen

Tijdens de GTH staat een aantal trends centraal. Zo noemt de beursmanager de opkomst van ‘groene’, dus elektrische, gereedschappen én voertuigen. Deze worden in een speciaal paviljoen gepresenteerd. “Elektrische bosmaaiers kennen we inmiddels allemaal, maar tegenwoordig veroveren ook steeds meer elektrische voertuigen de markt, zoals kranen en trekkers.” Een andere ontwikkeling die niet meer uit de markt is weg te denken en op de beurs niet mag ontbreken, is volgens Bierema de opkomst van robotmaaiers voor professioneel gebruik. “Daarnaast is het verbod op chemische onkruidbestrijding nog steeds actueel. De markt speelt daar vandaag de dag nog steeds op in, met nieuwe methoden om onkruid te lijf te gaan. Al deze technieken, van het gebruik van stikstof tot wegbranden, komen aan bod op de GTH.” 

Tijdens de beurs verzorgt branchevereniging Fedecom iedere dag een lezing rondom een aansprekend thema. “Zo staat het belang van opleiden centraal in een lezing en gaat een andere lezing over veiligheid en arbo. Ook zoomt Fedecom in op circulariteit en zero emission, en hoe we daar als sector mee om kunnen gaan.”

GroenTechniek HollandGroenTechniek Holland: nieuw concept

Het opdoen van inspiratie is een belangrijk doel van de vakbeurs. Beursmanager Bierema verwacht in dat kader veel van het grote paviljoen ‘Rent a Park’. “Dit concept is bedoeld voor gemeenten die bij de herontwikkeling van gebieden in de bebouwde kom soms jarenlang in hun maag zitten met een braakliggend terrein. Samen met diverse exposanten laten wij zien hoe een dergelijk terrein pijlsnel kan worden omgetoverd tot een stadspark. Het concept van dit mobiele stadspark zal veel mensen inspireren. Het laat zien dat er veel mogelijk is als je buiten de gebaande paden durft te denken. Een mooie boodschap die ik iedereen wil meegeven die de GTH bezoekt.”

Daphne Doemges

Tickets en locatie

Tip: tickets voor GroenTechniek Holland 2019 kunnen met korting worden besteld via www.groentechniekholland.nl. Parkeren op het terrein is gratis. Het beursterrein ligt aan de Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen.

Dit artikel is verschenen in Hoveniersvak 3 2019. Niet ontvangen? Klik dan HIER.