Stroomopwaarts geeft aftrap voor praktijkopleiding Groen

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Stroomopwaarts, de organisatie voor werk en inkomen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, start met een eigen praktijkopleiding Groen. Daarvoor is afgelopen maandag de aftrap gegeven.

Met de opleiding wil Stroomopwaarts, in nauwe samenwerking met onderwijs en ondernemers, werkzoekenden aan een betaalde baan helpen in de hoveniers- en groenvoorzieningssector.

Meer kans op blijvend werk

Het doel van de praktijkopleiding is volgens Stroomopwaarts om de overgang naar werk versoepelen en de kans op blijvend werk te vergroten voor de genoemde doelgroep. Werkzoekenden leren in drie maanden tijd de basisvaardigheden van het vak en de vaardigheden die nodig zijn om aan de slag te gaan in het groen. Na afloop ontvangen zij hiervoor een mbo-praktijkverklaring.

Vraag en aanbod bij elkaar brengen

Het opzetten van de praktijkopleiding komt volgens Eric van der Westerlaken, projectmanager bij Stroomopwaarts, ook voort uit het feit dat in de hoveniers- en groenvoorzieningssector een groot tekort bestaat aan personeel. “Aan de andere kant zijn er veel mensen die nu geen werk hebben en graag aan de slag willen. Wij spraken met ondernemers in de groenvoorziening over hun behoeften en wat zij verwachten van startende medewerkers. De wensen van de werkgevers zijn vertaald in een praktische opleiding onder begeleiding van het Werkleerbedrijf van Stroomopwaarts. We zorgen op deze manier dat vraag en aanbod dichter bij elkaar komen.”

Erkende praktijkverklaring

De deelnemers lopen aan het eind van de praktijkopleiding stage in het bedrijfsleven. Wanneer zij aan alle vereisten voldoen, vraagt de ondernemer een praktijkverklaring voor hen aan bij een mbo-instelling. Hiermee kunnen de deelnemers in de groensector aan de slag en eventueel doorleren voor een mbo-diploma. Van der Westerlaken: “Deze praktijkverklaring is een landelijke erkenning, die gebaseerd is op het mbo-kwalificatiedossier.”

De praktijkopleiding Groen maakt onderdeel uit van het Opleidingshuis dat Stroomopwaarts aan het ontwikkelen is.