"/>

Alternatieven houden het spannend!

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

VeluwePlant heeft voor elke productgroep een specialist op de 7 ha grote cash & carry in Lunteren. Ieder kwartaal geeft een van de medewerkers de Hoveniersvak-lezer een andere kijk op groen! Aan het woord is Arjen Timmer.

 

Verwachte groei blijft uit door de weersomstandigheden van de afgelopen maanden. Waar de verwachting voor planten van 125/150 cm op 200 cm lag, blijkt men door aanhoudende droogte genoegen te moeten nemen met een schamele 160 cm. En door de stijgende lijn in de economie heeft de eindgebruiker gelukkig ook meer te besteden. Er wordt weer volop geïnvesteerd in tuinen, bedrijventerreinen en openbare ruimten. We kampen met een luxeprobleem, een te hoge vraag ten opzichte van het beschikbare aanbod. De schaarste op de markt ziet er vooralsnog niet rooskleurig uit.
Het is soms heel tegenstrijdig. Blijven zitten met een partij, daar worden we niet blij van. Laten we eerlijk zijn, hoe langer het bij ons op de cash & carry staat, hoe hoger de kosten. Daarentegen niet kunnen leveren, dus ‘nee verkopen’, is een dolk door ons groene hart. Voor het eerst in jaren was de zoektocht dit voorjaar naar gangbare vaste plantensoorten vergelijkbaar met de bekende speld in de hooiberg. Persicaria was nauwelijks verkrijgbaar en de veelgebruikte Pennisetum al. ‘Hameln’ hebben we een paar weken lang zelfs helemaal niet kunnen leveren.
Toch biedt schaarste ook perspectieven. De problematiek rondom de Buxus, bestrijdingsmiddelen ten spijt, dwingt de branche automatisch na te denken over alternatieven. Er is niets dat een-op-een te vergelijken is met de Buxus, maar als we met z’n allen dan toch verplicht van die eenheidsworst af moeten, hebben we het liefst wel een soort dat bij voorkeur net zo makkelijk is qua snoei, groei en kweek. De meest voor de hand liggende én momenteel gebruikte vervanger Ilex (inmiddels I-Lexit) crenata ‘Dark Green’, wordt slechts door een selecte groep kwekers op de markt gebracht. Daardoor zijn vraag en aanbod volledig uit balans. Dan komt het dus aan op de creativiteit van de hovenier! Wolken van Lonicera blijkt verrassende resultaten op te leveren. En ook bollen en hagen vervangen door Taxus, Prunus of de kleurrijke Photinia is een mooie en effectieve oplossing. Er valt nog zoveel te ontdekken, het straatbeeld krijgt daar ook weer een boost van. Alternatieven gebruiken, het is spannend maar zeker de moeite waard en zo uit de voorraad hup, mee naar de klus!
Hèlen Knoppert