Belasting in natura

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Gezien de maatschappelijk steun voor de verzetshelden van het Malieveld besluit de regering dat wij Nederlanders schouder aan schouder met zwaar getroffen boeren en bouwers de belasting van milieu en klimaat gaan delen.

Joost van DijkGeheel in lijn met de liberale traditie prijst het kabinet de brede steun en zegt dat de stikstof- en PFAS-lasten zich het best solidair laten verdelen. Om Europese regels voor ongeoorloofde staatssteun te ontwijken én als toepasselijke taakstraf voor het toeslaggeknoei bij de belastingdienst heft de regering vanaf 1 januari Belasting in Natura 2020.

Dit betekent dat iedere inwoner, van zuigeling tot stokoudste Nederlander, vanaf 1 januari 2020, zeven dagen per week een solidariteitsheffing van 12 kilo dierlijke mest en 60 kuub emissiegassen thuisbezorgd krijgt. Deze dagelijkse porties mest en emissiegassen dienen klimaatneutraal in eigen tuin of huis verwerkt en opgeslagen te worden. Voor de mest geldt als uitzonderingsregel dat u 75 procent naar het buitenland mag exporteren, mits deze export geheel emissieneutraal geschiedt. De blauwe emmers waarin de mest thuisbezorgd wordt, kunnen na het verwerken of opslaan van de mest, schoongemaakt retour geleverd worden. Het emissiegas wordt in eerste instantie geleverd in blauwe 30 kilo-gasflessen. Ook lege gasflessen zijn dagelijks inwisselbaar. Onderzocht wordt nog of huishoudens die, uit solidariteit met de Groningers, versneld van het aardgas gaan hun aandeel emissiegas via de vrijkomende gasaansluiting geleverd kunnen krijgen.

Tijdens het Kamerdebat over de Belasting in Natura 2020 opperde de oppositie als aanvullende maatregel om ook de jaarlijkse productie van de witte motor onder alle inwoners te verdelen. De minister van Volksgezondheid ontraadde deze sympathieke motie, omdat een dagelijkse inname van 2,2 liter melk per persoon acute melkobesitas veroorzaakt. Ook het solidariteitsvoorstel om de 114,8 miljoen landbouwdieren te personaliseren haalde het niet. Hier en daar een paard in de gang zou nog wel kunnen, maar om elke 6,7 stuks vee met een inwoner op te zadelen lijkt de minister van Dierenwelzijn een onzalig idee.

Het ultieme slotakkoord is voor de sympathisanten van Grond in Verzet. Misschien heeft u het nog niet door, maar in de mechanische haast die het grondverzet normaliter voortstuwt, vergissen de kranige bulldozers en 8×4-kippers zich in de inhoud van hun grondig verzet. Van nature willen zij, net als u en ik, alle grondsoorten vrijwaren van PFAS en andere chemische vervuiling. Nu komt vorm en inhoud verwisselen vaker voor, maar natuurlijk bedoelt Grond in Verzet dat de gww-branche schoon genoeg heeft van alle smerigheid die in de grond terechtkomt. Dat zij de staat aansprakelijk stellen voor maatregelen die u en mij beschermen was een haastig schoonheidsfoutje.

Joost van Dijk is oprichter en eigenaar van de HoveniersAcademie.

Dit artikel is verschenen in Hoveniersvak 4 2019. Niet ontvangen? Klik dan HIER.