Ze hebben het een en ander gemeen, hoveniers en wilde bijen. U weet wel, die solitair levende bijen die bijna uitsterven en voor wie we nu in allerijl bijenhotels bouwen en bloemenweides zaaien. Volgens het UWV zijn hoveniers en boomverzorgers ‘schaarsteberoepen’ dat wil zeggen: te weinig jongvolwassenen verkiezen een groene loopbaan. "/>

Hoveniers en wilde bijen

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Ze hebben het een en ander gemeen, hoveniers en wilde bijen. U weet wel, die solitair levende bijen die bijna uitsterven en voor wie we nu in allerijl bijenhotels bouwen en bloemenweides zaaien. Volgens het UWV zijn hoveniers en boomverzorgers ‘schaarsteberoepen’ dat wil zeggen: te weinig jongvolwassenen verkiezen een groene loopbaan.

Deze eerste stap richting uitsterven is concreet merkbaar bij de aoc’s. Dalende leerlingaantallen, duurbetaalde onderwijsmanagers die plots iets anders belangrijks te doen hebben, oplopende financiële tekorten, bezuinigingen, abominabel slecht georganiseerd onderwijs, plus koppenjagers die docenten als jachttrofeeën wegroven om ze elders duur aan de m/v te brengen.

Tja, terwijl de bobo’s overleggen om het onvermijdelijke zo lang mogelijk uit te stellen, gaat het ambachtelijke hoveniersvak dezelfde kant op als het klimaat. Ten onder aan wanbeleid en solitairisme. Want laten we wel wezen, het moet eerst nog (veel) slechter gaan en vijf over twaalf worden voordat ieder van ons individueel ja zegt tegen de noodzakelijke verandering in onze houding en gedrag. Hoveniers gedragen zich makkelijk als de beterweters die vanuit hun eilandbedrijf zien dat veel – op hun manier – anders kan. Kritische mannen en vrouwen, die alles waar het woord samen in voorkomt, zoals samen sterker & samenwerken aan samen scholen, uit het DNA wieden.

Natuurlijk (en gelukkig) zijn er her en der hoopgevende acties. Solitaire mannen en vrouwen, vakliefhebbers die moedig streven om het tij te keren. Groen onderwijs is gelijk de natuur zelf, onderhevig aan evolutionaire successie. Uit het verval en de teloorgang staan altijd weer nieuwe pioniers op. Gepassioneerde wilde bijen die vanuit een persoonlijke missie iets vernieuwends opbouwen. Die eigenhandig een imaginair bijenhotel bouwen van waaruit zij, op eigen maaiveldhoogte hun vakkennis en kunde uitzaaien. Ze zijn van alle leeftijden, deze werkbijen en het zijn er stiekem veel meer dan je in eerste instantie denkt. Goede bedoelingen blijken gelukkig breed gezaaid.

Het zijn jonge en oude vakmensen die je in bedrijven tegenkomt, die bij gemeentes, sociale werkplaatsen, instellingen en andere organisaties werken. In loondienst, gedetacheerd, als uitzendkracht of als zzp’er, mannen en vrouwen die ideeën, plannen en verbeteringen voorstellen. Je kent ze vast wel, wellicht ben je er zelf ook één?! Dan weet je ook hoe prettig het is als iemand ‘Ja.  leuk’ zegt tegen een voorstel. Gewoon ‘ja’ zonder dat te vermijden ‘maar’.

Probeer het eens en antwoord vanaf nu ‘Ja, is goed’ op elke vraag die op je pad komt…

Geniet van dit plezier!