Geniet de wijsheid die hoveniers eigen is

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Bekijk een willekeurige tuin of een willekeurig plantsoen en word je bewust van wat je daarbij ziet en voelt. Besef wat er aan wijsheid komt kijken bij het bedenken, ontwerpen, construeren, samenvoegen, aanleggen, beheren en onderhouden van elke tuin en groenvoorziening. Inderdaad, bij willekeurig iedere tuin of plantsoen komt veel kennis en kunde kijken…

Joost van DijkWat je op dat moment wellicht niet ziet zijn de persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden die, naast die brede vakinhoudelijke kennis, nog meer nodig zijn om het bestaan van iedere tuin of plantsoen mogelijk te maken. Denk aan de inzet, passie, betrokkenheid, creativiteit, inventiviteit, verbeeldingskracht, meeten rekenvaardigheden, communicatie, doorzettingsvermogen, planning, voorbereiding, organisatie én uitvoering die nodig zijn om iedere tuin of plantsoen te realiseren en in stand te houden. Kortweg schuilt in iedere tuin en elk plantsoen de onzichtbare en persoonlijke menskracht van alle betrokkenen. Kijk je kritisch, dan zie je wat er aan iedere tuin of plantsoen mankeert of wat beter kan. Wellicht zie je vooral dat wat jij als vakkundig Hoveniersvak-lezer anders zou doen. Een natuurlijke reactie gebaseerd op ieders eigengemaakte kennis en ervaring. Daarbij zie je makkelijk twee aandachtspunten over het hoofd. Bijvoorbeeld dat jij al kijkend, analyserend en meningvormend jouw persoonlijke kennis en ervaring toevoegt aan de indruk die jij op dat moment van die tuin of plantsoen ervaart.

Mogelijk ‘vergeet’ je op dat moment ook dat de betrokkenen, wier persoonlijke menskracht in die tuin of plantsoen verscholen ligt, naar hun beste weten hebben bijgedragen aan datgene wat jij op enig moment ziet en ervaart.

Achteraf oordeelvormend kijken vanuit een met eigengemaakte wijsheden gevuld hoofd is altijd makkelijker dan het vooruitdenken en ontwikkelen van ideeën en plannen. En juist om dat creatieve vooruitdenken te versterken is het raadzaam om eens wat vaker te kijken, zien, voelen en ervaren van hetgeen je niet direct ziet.

Hierdoor leer je op nieuwsgierige wijze genieten van andermans of andervrouws kennis, kunde en ervaring. Het liefst voordat je jouw mening over iedere willekeurige tuin of plantsoen vormt en die als geleerde wetenschap uitspreekt.

Geniet van jouw persoonlijke vermogen om wijzer te worden van wat je wel én niet ziet, voelt en ervaart. Er is immers nog zoveel meer te leren…