Een mysterie is het, zo’n boom. Ga er maar aan staan, zelf hout maken!   "/>

Bomen?!

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Een mysterie is het, zo’n boom. Ga er maar aan staan, zelf hout maken!

 

Uit alleen maar wat water, voedingsstoffen en zelfgemaakte suikers. Wel eens een stukje stam opgetild? Pure energiebundeling in hout. Dit voorjaar aangeplante bomen hadden het erg zwaar door de droogte, zeker daar waar geen water gegeven is, maar ook oudere exemplaren laten vroegtijdig wat blad vallen om daarmee hun verdamping te beperken en de waterbehoefte te verminderen. Een ingenieuze fabriek dus een boom. Tevens zorgen ze voor verkoeling, vangen fijnstof voor ons op, dempen geluid, produceren zuurstof en dragen bij aan de biodiversiteit, boven en in de grond. Bovendien geven ze kleur aan het landschap. In Nederland heerst echter een cultuur van: staat hij in de weg? Last van het blad in de tuin? Of geeft-ie te veel schaduw of suikers op de auto van de luizenpoep? Omzagen dan maar! Ik zeg: hoe bestaat het…

Net terug van een trip Wales en Engeland, dan zie je ineens weer duidelijk waar we in Nederland mee bezig zijn… In korte tijd heb ik heel heel veel prachtige oude bomen kunnen bewonderen, doordrenkt van geschiedenis, sommige honderden jaren oud, die hebben nog ridders langs zien komen. Essen, acers, beuken, linden, eiken, maar ook cedrus, taxus enzovoort enzovoort. enkelstammig, meerstammig, gedraaid, grillig… een lust voor het oog en voor de natuur, óns ecosysteem. We maken al groen op daken – prachtig en vooral mee doorgaan, we stimuleren de biodiversiteit, maar het wordt tijd om te kappen met kappen en te kappen met hoog opkronen. Laat een boom boom zijn en verwonder je over dit fantastische organisme. Laten wij als groenmensen de bomen beter beschermen, het duurt immers langer dan één mensenleven voordat een boom een echte boom is, mits hij dan al niet gekapt is dus.

Verder zie je in Engeland overal langs de wegen groenstroken met heesters en bomen en onderbegroeiing, wat eenvoudig te maken is en direct de biodiversiteit heel snel vergroot en ook het waterbufferend vermogen. Mag het ietsje groener zijn langs onze wegen? Van mij wel. Het was een mooie, groene en zeer leerzame trip. Mijn groenadvies? Ga eens een weekje naar Wales. (Links rijden valt overigens best mee.)