Voorjaarspaniek

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Met zon en wind in de rug galopperen we zo het voorjaar weer in! Net als voorgaande jaren slaat de paniek toe bij de eerste voorjaarszonnestralen. De telefoon gaat, vaste klanten dienen zich aan met vaak extra werk, nieuwe klanten /uitdagende projecten, maar wanneer kunnen we het allemaal realiseren?

Ruud SnijdersDe planning loopt vol, personeel is een lastig punt en het geduld bij klanten kan ook wel wat beter… Bij ons is het ook altijd hollen geblazen in het voorjaar, maar we doen het, net als u, graag. Het groen buldert straks weer de grond uit. Met wat extra zorg voor bodem en de juiste snoei kunnen we de prachtigste resultaten verwachten later dit jaar, tevreden glimlachende klanten en wellicht een schouderklopje.

Toch zien we regelmatig dat voorjaarbeurtjes vooral gericht zijn op snel (want er is nu eenmaal voorjaarspaniek) en dat de precisie weleens te wensen overlaat. Dan is er bij mij dan ook even lichte paniek, met name als ik lees dat het de tijd is om dode planten en bladeren uit de borders te verwijderen. Begrijp me goed, dode planten vervangen lijkt me heel juist en nuttig, maar bladeren eruit niet. Sterker nog, laat ze liggen en strooi tevens organische voeding en wat kalk en vul de borders verder aan met mooie uitgerijpte compost, want organische stof is de brandstof van de bodem en alle bodemleven! Willen we sterke gezonde en bloemrijke planten, dan is deze organische stof van essentieel belang! Het zorgt voor betere structuur, minder verdichting, water en voeding bufferend vermogen en dient als voeding voor wormen en ander bodemleven.

Blad blazen van tegels en gazon is prima natuurlijk, maar niet uit de borders of onder bomen vandaan. Of gaan we anno 2019 ook het bos in met een bladblazer en hark om in het voorjaar de boel op te schonen? Dan zouden onze bossen snel afsterven… Dus waarom in de tuin wel? Omdat het netjes moet zijn? Waar in de natuur is het netjes? En als we dat dan al willen, dan is het met een mooi laagje compost toch ook netjes? Als een klant vraagt ‘netjes’, dan bedoelt hij niet dat er geen compost in mag. Een beetje uitleg zal veelal voldoende zijn. Bovendien is het goed tegen schimmels, goed dus voor regenwormen, die zorgen voor zuurstof en ontwatering, en goed voor de biodiversiteit, voor de vogels, egels en andere dieren die we graag zien. Help de natuur een handje en laat organisch materiaal waar het hoort. Maak liever hier en daar een stapelmuurtje, een takkenril of een composthoop in de tuin om snoeiafval te kunnen hergebruiken. Tja, ik zit met gekromde tenen als ik langs ‘schone tuinen’ rijd. Hoe vergaat u dat? Kaalslag en netjes zijn wat mij betreft toch heel verschillende dingen.

Maar, zult u zeggen, de klant in zijn voorjaarspaniek, bezig met voorjaarschoonmaak, die wil het zo. Tja, is dat zo? U bent de vakman, dacht ik zo. Als uw auto naar de garage gaat en de monteur belt dat er een nieuw bandje op moet omdat de oude versleten is… Ik bedoel maar: advies van de vakman, van u dus, daar zullen de meeste klanten zeker wel in meegaan. Gelukkig las ik dan ook ergens dit advies van een hovenier: “Tijdens de voorjaarsbeurt extra bodemverbeteraarcompost over de border strooien”. Top! Dus help de natuur een handje en help mij van mijn voorjaarspaniek af. Natuurrijke tuinen zijn namelijk heel mooie tuinen! Uw voorjaarpaniek kan ik helaas niet helemaal wegnemen, dus rustig blijven maar, het wordt vanzelf weer zomer!