De winterbeurt

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

De tuin lijkt in de winter een beetje saai en vaak blijven wij lekker met de voeten voor de snorrende kachel zitten (haha, alleen op zondag dan). Regelmatig gaan we echter naar het bos. Lekker ploegen door de natte bladeren en paddenstoelen zoeken. Héérlijk zo’n frisse neus en dan thuis een bockbiertje voor onszelf!

Ruud SnijdersOm het uitzicht voor de klant vanuit de luie stoel in huis naar de tuin te veraangenamen kunnen we bijvoorbeeld eens wat vaker gebruikmaken van siergrassen, winterbloeiers en voorjaarsbollen. Dat geeft elke winter wat extra kleur. Zeer fraai zijn deze planten wanneer er rijp of sneeuw op ligt. Het is de periode voor het snoeien van fruitbomen, druiven, diverse bladverliezende heesters en het wat terugsnoeien van vaste planten. De winterbeurten zijn al in volle gang, maar is er niet veel meer uit te halen voor ons hoveniers?

Wat is er zoal te doen?   Snoeien dus! Waar letten we op? Snoei vaste planten liever niet en zeker nooit te diep terug, maar laat in ieder geval een stuk van de stengels zitten en laat er blad op liggen. Dat geeft de natuurlijke bescherming tegen vorst en biedt een schuilplaats aan insecten en kleinere dieren waardoor de biodiversiteit optimaal gestimuleerd wordt. Het maken van een ‘zwarte tuin’ is toch echt niet meer van deze tijd. Bladeren natuurlijk wel van het gras afhalen. Gebruik dit blad om in de borders te verdelen. Meer vorstbescherming voor nu en een hoger organisch stofgehalte straks. Hierdoor meer vochtbuffering en meer structuur. Om extra aan de structuur te werken, zeker nu met de veranderingen in ons klimaat zeer belangrijk, kun je bij kleigrond direct wat basalt(gruis) opbrengen en bij zavel en veengronden zeoliet. Op zandgronden passen we bentoniet toe. Het jaarlijks gebruik van turf bij rododendrons en andere zuurminnende planten is noodzakelijk, maar laat ook hier wat blad tussen/onder de planten liggen. Het opbrengen van tuinturf voor structuurverbetering bij gronden met een hoge pH is prima, maar meng met blad en basaltgruis voor een optimaal resultaat. Leg blad/snippers ook langs buxus- en (coniferen)hagen. Belangrijk bij het snoeien is het gebruik van goed, scherp en schoon gereedschap. Doet u dit niet dan is er grote kans of slechte en rauwe wonden die slecht genezen en een bron voor infectie zijn.

Om in de winter een fraaie tuin te creëren is het dus goed om er winterbloeiers in te plaatsen. Er zijn vele fraaie soorten, maar helaas zien we deze (te) weinig. Wat is er zoal te krijgen? Denk eens na over de wonderschone bladhoudende clematis: Clematis ‘Winter Beauty’ − bloeiend van december tot februari met witte bloemen. Verder natuurlijk de Helleborus, Camellia en Viburnum-soorten of de minder bekende Saxifraga ‘Black Ruby’. Het adviseren over en verkopen van deze winterbloeiende planten levert tevreden klanten en wat extra financiën op. Tip: plant bollen in potten of manden op het terras en bij het invallen van het voorjaar zullen ze met hun bloemenpracht verrassen. Plant ook wat bollen tussen de vaste planten in: chionodoxa, anemonen, camassia, alium, erythronium, scilla, maar ook tulpen en narcissen. Succes verzekerd.