Geen boom te hoog voor Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Boomrooierij Weijtmans maakte in de loop der jaren een forse ontwikkeling door. Werd het werk in de Brabantse bossen heel vroeger met een paard gedaan, tegenwoordig wordt er door heel Nederland, België en Duitsland met innovatief materieel gewerkt. Onder meer dankzij gespecialiseerde telescoopkranen én vakkundige machinisten is Boomrooierij Weijtmans van toegevoegde waarde voor de hovenier.

Boomrooierij Weijtmans is een echt familiebedrijf; momenteel staat de zesde generatie aan het roer, in de persoon van de 50-jarige Kees Weijtmans. “Ons vooruitstrevende bedrijf telt 36 medewerkers; gemotiveerde en goed opgeleide mensen. We kennen weinig personeelsverloop en ziekteverzuim”, zegt Weijtmans. “Ons familiebedrijf is een klassiek voorbeeld van het gezegde ‘Schoenmaker blijf bij je leest’. We zijn boomrooiers in hart en nieren en zijn al die jaren ons vak trouw gebleven. Toch lijkt het werk niet meer op dat van mijn overgrootvader. We werken nu onder meer met unieke telescoopkranen die speciaal door en voor ons zijn ontwikkeld.”

Vereiste voor succes

De telescoopkranen pakken tot 32 meter hoogte takken vast en zagen deze af, waarna ze geheel gecontroleerd worden weggelegd. “Met deze kranen kunnen we op lastige plekken werken, bijvoorbeeld in drukke, stedelijke gebieden. De capaciteit om takken en toppen tot 60 cm doorsnee en 32 meter hoog te pakken en te zagen, is ongeëvenaard en uniek in de wereld! Ik heb de vierde telescoopkraan in bestelling. Omdat we ons met dergelijke kranen onderscheiden in de markt, werken we ook over de landsgrenzen met dit materieel.”
De machinisten die deze telescoopkranen bedienen, werken allemaal al jaren in de boomrooierij. Volgens Weijtmans een vereiste voor succes. “Je kunt daar geen willekeurige machinist op zetten; dit is vakwerk. De inzet van telescoopkranen is veel veiliger dan het traditioneel rooien van een boom. Ook werkt het efficiënt; als wij met een kraan komen, zijn we vaak binnen twee uur weer weg en is alles in de tuin nog heel. Je beperkt het risico op schade en vaak is het ook nog goedkoper dan dat een hovenier twee dagen bezig is met het rooien en opruimen van de boom; om die reden worden wij vaak ingeschakeld door hoveniers.”

Frezen en afvoeren snoeihout

Toch gebeurt niet al het werk met de telescoopkranen. “We rooien bomen ook op de traditionele manier; van een enkele conifeer tot 20 ha bos”, zegt Weijtmans. “Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het uit de grond frezen van stronken. We hebben speciale freesmachines in meerdere formaten, voor klein en groot stobbenfreeswerk.”
Ook het laten afvoeren van snoeihout door Boomrooierij Weijtmans kan een meerwaarde zijn voor hoveniers. “In plaats van een volle dag met een aanhanger heen en weer rijden, kunnen wij stamhout met een minimale handelslengte van 2 meter komen ophalen. Het hout gaat dan niet naar de compostering, maar naar de houtverwerkende industrie. Mits er sprake is van een relevante hoeveelheid brengt het hout dan ook nog wat op!”
Met het huidige machinepark is geen klus te groot voor Weijtmans. Toch gaat het niet alleen om de innovatieve apparatuur, benadrukt de ondernemer. “De liefde voor de boomrooierij geven we van generatie op generatie door; dat is een traditie die blijft voortbestaan.”