Groen is booming! Toch?!

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Nederland is een land van doeners en trends. Natuurlijk zijn we allemaal de afgelopen tijd druk aan de slag gegaan met duurzaam, biodiversiteit, de levende tuin, groene daken, groen bouwen, het creëren van speelnatuur, groene schoolpleinen en wadi’s, toch?! Het zijn goede ontwikkelingen en daar sta ik volledig achter. Groen is booming lijkt het wel, een nieuwe trend die hopelijk doorzet. Daarbij is het creëren van verbindingsstructuren vanuit de stad met het buitengebied een mooie doelstelling en met groen kunnen we beweging en gezondheid sterk bevorderen.

Ruud SnijdersNu lonkt het najaar alweer, traditioneel de tijd voor aanplant van vaste planten, de aanleg van nieuwe tuinen en het planten van bomen. Zeker met eerder genoemde thema’s in het achterhoofd, biedt dit meer dan eens de kans om eens goed uit te pakken met groen. Neem de afgelopen warme dagen in het achterhoofd: ‘ons’ groen geeft verkoeling, rust, en creëert plekken voor biodiversiteit. De politiek – nationaal, maar ook lokaal – wil meer groen, de woningbouwcoöperaties en ook de (tuin)architecten hebben groen omarmd als nieuwe trend. Daarbij komen nu steeds meer subsidiepotjes beschikbaar. Dan zijn de mogelijkheden natuurlijk groot om gezamenlijk dit najaar het groen een boost te geven. Het probleem is echter wel: hoe overtuig je de afnemer, je klant hiervan? Een mooie taak voor ons allen, lijkt me. Argumenten genoeg om groener te ontwerpen, om in bestaande tegeltuinen eens een balletje op te gooien om er nu eindelijk eens een tegeltje uit te halen (mogen er wel twee of drie zijn hoor) en toch dat groen eens een welverdiende kans te geven…

Uiteindelijk worden wij toch zeker de groene vakmensen genoemd of de tuinman/vrouw, tuinlieden, hoveniers, groenaannemer en tuinaanlegger. En geen straatlieden, tegelaars, betonwerkers, timmerlieden, monteur of metselaar. Nee, groen zit in onze naamgeving, onze passie om voor dit beroep te kiezen.

Tuin, groen, de leefomgeving, ze liggen ons dus kennelijk nauw aan het hart. Prachtig dus nu het groen en de biodiversiteit dagelijks het nieuws halen. Kans op kans om uw (en mijn) passie uit te dragen. Laten we eens proberen de daad bij het woord te voegen en eens flink meer groen aan te planten dit najaar. Zorg dan wel dat het geplante groen een kans heeft zich goed te ontwikkelen door de bodem goed voor te bereiden. Maar grond is toch grond, of niet? Een plant groeit vanzelf, hoor ik nog vaak. Maar zeker nu, met meer droogte en meer piekbuien, stelt de grond ons voor verrassingen en moeten we bij aanplant wel even de bodem goed opschudden en bewerken om al dat extra groen te laten floreren. Groener Nederland begint bij ons groene vakmensen. Ik ga ervoor, u ook?

Ruud Snijders is directeur bij Innogreen en bodemkundige, en heeft een grote passie voor de natuur. In deze column geeft hij zijn visie op de actuele zaken in het groen.

Dit artikel is verschenen in Hoveniersvak 3 2019. Niet ontvangen? Klik dan HIER.