Het tuingenieten...

‹ Terug naar overzicht
z Door: Ruud Snijders
Geplaatst op:

De lange avonden zorgen ervoor dat we iedere tuinklus toch nog af kunnen maken en een praatje wordt soms een gezellige borrel. Bij droog en zonnig weer is het heerlijk om met vrienden te genieten van de tuin, onze groene oase, die onze leefruimte zoveel groter en mooier maakt.

Er worden momenteel veel nieuwe tuinen aangelegd, maar het assortiment vaste planten is wel eens wat karig. Meer aandacht voor het beplantingsplan levert veel waardering op. Een boeket in of uit de tuin geeft een zomerse geur, kleur en sfeer. De eigen tuin is de ideale plukplaats voor een volle vaas en het assortiment verschillende planten levert direct een bijdrage aan de biodiversiteit. Bloemen van bijna alle planten zijn wel te gebruiken: wederik, monnikskap, ridderspoor, rozen, phlox, margriet, zonnehoed, zeeuws knoopje, dahlia enzovoort. Stukje ongebruikte tuin, zaai die voor je klant eens in met een akkerrand of kruidenmengsel!
De bomen, heesters en hagen maken na de langste dag (21 juni) nog een tweede groei door en worden dan ook rond die periode gesnoeid. Ze hebben juist dan behoefte aan wat extra organische mest om na de snoeibeurt weer mooi dicht te groeien en weerbaar te zijn tegen schimmels. Snoei niet in de volle zon! Ook veel vaste planten beginnen dan pas aan hun bloeiperiode en kunnen dan goed wat extra energie gebruiken.
We zien ook steeds meer insecten in de tuin die een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van luizen en andere plagen. Zelf uitzetten kan natuurlijk ook, lieveheersbeestlarven zijn niet duur, werken hard en geven uw klant een goed gevoel. Uitzetten gebeurt in linnen zakjes, die je zo in boom, haag of (klim)roos kunt hangen. De larven lopen eruit zo naar de luizenkolonie toe om zich vol te vreten.
Eigenlijk verandert er nu niet zoveel in het tuinonderhoud. Afknippen van uitgebloeide bloemen, onkruid bijhouden en grasmaaien. Let op bij pruimenbomen, de luizen zijn nu het talrijkst. Tevens is het nu de tijd om zomersnoei toe te passen. Vele van de nieuwe twijgen kunnen eruit, waardoor ook de vruchten beter tot ontwikkeling zullen komen. Vergeet in deze tijd niet om de kuipplanten vloeibaar bij te voeden met terrasplantenmest (organisch). Dit zorgt ervoor dat de planten mooi doorbloeien. Immers, de meststoffen uit de potgrond zijn inmiddels opgebruikt.