Op en top maaien

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Nu de tijd van maaien en snoeien is aangebroken, komen de bosmaaiers weer in groten getale uit kist of kast. Het begin van de zomerperiode is het ideale moment om het onderhoud eens goed te belichten. Ernst van Gelder, directeur GVG Oliehandel in Nijmegen, heeft een aantal relevante tips hoe een hovenier de bosmaaier op en top kan houden.

Er zijn verschillende soorten bosmaaiers, zo begint Van Gelder zijn advies. “Wil je een vergelijking maken tussen een accu- of benzineaangedreven bosmaaier, dan is het vooral zaak allereerst te kijken hoe intensief de bosmaaier wordt gebruikt. De accubosmaaier is absoluut in opkomst, zeker in stedelijke gebieden waar geluid een grotere rol speelt. Maar voor de zwaardere klussen in met name een buitengebied wint de benzinemaaier het qua kostprijs en tijd.” En dat zegt hij niet omdat hij een ‘petrolhead’ wil zijn. “Het staat vast dat accubosmaaiers absoluut voordelen hebben, maar ze komen vaak vermogen en dus kracht te kort voor het grotere werk. Zo las ik laatst nog over een grote hovenier die overschakelde naar 100 procent elektrisch, maar toch gebruik bleef maken van benzinebosmaaiers voor de zwaardere klussen.”

Twee- of viertakt

Op en top maaienBij benzineversies onderscheidt men de lichtere, krachtige tweetaktmotor, de zwaardere en schonere viertakt met aparte oliesmering én een viertaktvariant die gebruikmaakt van viertakttechniek, maar loopt op tweetaktmengsmering. “Wij adviseren eigenlijk altijd al alkylaatbenzine met ash-vrije tweetaktolie. Maar zeker de laatste viertaktvariant stelt hogere eisen aan het type tweetaktolie”, stelt Van Gelder. “Ash zijn de kleine (as)- deeltjes die zich met name bij de uitlaatkleppen afzetten in de motor en voor problemen zorgen. Een machine die is ontworpen voor zo’n 1.000 draaiuren, kan daardoor soms al na 150 uur de geest geven. Deze asdeeltjes zijn ook verantwoordelijk voor de vorming van de ‘parels’ die voor de ontstekingsproblemen bij de bougie zorgen.”

Regelmatige smering

Voor de kop van een bosmaaier is een goede en regelmatige smering met het juiste smeervet van groot belang, aldus Van Gelder. In de kop zit een tandwieloverbrenging die smering nodig heeft. “In het kort onderscheiden we de maaidraadkop voor grassen en zachtere gewassen, het slagmes voor zwaardere gewassen en het zaagtandblad voor struikgewassen en kleine bomen. Zeker bij de laatste is het zaak te allen tijde goed te smeren! Het ligt uiteraard aan de werkzaamheden, maar controleer regelmatig of er voldoende vet in de kop zit, bij intensief gebruik dagelijks. Als de kop lawaai maakt, of erg heet wordt, is controle direct nodig. Vul de kop met circa 5 gram vet, niet te vol. Omdat het om een verliessmering gaat, is hier een biologisch afbreekbaar product zeker aan te bevelen.”

Schoonmaken

Op en top maaienNaast een juiste smering is ook regelmatig schoonmaken van de bosmaaier belangrijk. “Het eerste aandachtspunt is het luchtfilter, dat wordt vaak veel te weinig vervangen (papierfilter) of gereinigd (schuimfilter)”, vertelt Van Gelder. “De stelregel is: hoe droger het buiten is, des te vaker het filter schoonmaken. Afhankelijk van de klus adviseer ik daarom altijd het filter dagelijks even na te kijken.” Daarnaast is ook het regelmatig schoonmaken van de kop zelf belangrijk om slijtage te voorkomen. Van Gelder: “Grassappen zijn best agressief, dus is het echt zaak deze geregeld te verwijderen. En ook hier geldt dat biologisch afbreekbare reinigingsproducten vaak beter werken én beter zijn voor het milieu.” Een bosmaaier wordt juist veelal gebruikt onder lastige omstandigheden, bijvoorbeeld langs slootkanten in een waterbeschermingsgebied. “Daar wil je en mag je dus niet knoeien met het vullen van de brandstof”, aldus Van Gelder. “Mijn advies is dan ook om altijd een een aparte ‘snelvuller’ (autofiller) te gebruiken om knoeien te voorkomen. Dat is bovendien ook nog veiliger in verband met de hete motordelen en benzinedampen.”

Dit artikel is verschenen in Hoveniersvak 2 2019. Niet ontvangen? Klik dan HIER.