Tijd om de biodiversiteit te helpen!

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen rupsen en andere ongewenste insecten heeft veel schadelijke neveneffecten. Van dode jonge vogels tot het verdwijnen van allerlei soorten insecten die onbedoeld meebestreden worden.

Ruud SnijdersIn recent onderzoek naar de dood van koolmezen zijn maar liefst 26 verschillende soorten giftige stoffen gevonden. Daar word ik persoonlijk wel erg treurig van. Natuurlijk worden deze stoffen veelal door consumenten gespoten, maar toch, wij als groenmensen moeten wel helpen met de bewustwording van hen dat het anders kan en anders moet.

Met het verdwijnen van rupsen en andere insecten haal je ook direct de voedselbron voor de natuurlijke vijanden hiervan weg. Daardoor zullen de overlast veroorzakende soorten (voor ons mensen) alleen maar gaan toenemen… En moeten we die dan nog meer gaan bestrijden? Nee, door het proces om te keren – dus meer biodiversiteit, het in het zadel helpen van de natuurlijke vijanden – worden deze ongewenste soorten op natuurlijke wijze teruggedrongen naar een aanvaardbaar niveau.

Het najaar en de winter zijn zeer geschikt om de biodiversiteit en de natuurlijke bestrijding van deze plagen te gaan helpen. Het (groen)nieuws stond er vol mee dit jaar: de eikenprocessierups aanpakken door te zorgen voor meer biodiversiteit (bloemenweide) en het creëren van een betere leefomgeving voor de natuurlijke vijanden, zoals vleermuizen, sluipwespen, kool- en pimpelmezen, boomklevers en koekoeken. Dus meer groen in de steden…

Wij kunnen zelf ook helpen door, in tuinen die we onderhouden, in samenspraak met de bewoners een nestkast, vleermuiskast en/of meer variatie in planten en bloemen aan te brengen. Leuk om eens een nestkast weg te geven als relatiegeschenk, of om direct weer een mooi klantcontact- moment te hebben. Plan dan ook vast het zaaien of aanpassen van borders in voor 2020.

In het stedelijk gebied worden er al allerlei initiatieven ontwikkeld door de gemeenten zelf. Nestkasten worden opgehangen en speciale bloemenweiden aangelegd rondom eiken en in plantsoenen. Het leuke van deze maatregelen is dat ze relatief weinig kosten en heel veel plezier met zich meebrengen. Meer vogels in de tuin, meer vleermuizen, meer nuttige insecten, meer bloemen.

Het is nu dus de tijd om de nestkasten op te hangen, want vogels zijn erg wantrouwende beestjes. Ze zullen de nestkast eerst eens een tijdje in de gaten houden. Als de kast dan nog steeds bevalt, trekken ze er in. Je moet daarom de kast lang voor het broedseizoen ophangen. Hetzelfde kun je zeggen over vleermuizen. Deze gewoontedieren betrekken ook niet zomaar een nieuwe woning. Dit duurt meestal wel een poosje. Daarbij zijn er allerlei soorten kasten voor verschillende soorten vleermuizen. Je vooraf laten informeren is dus belangrijk, bijvoorbeeld via www.vleermuiskasten.nl.

Ruud Snijders is directeur bij Innogreen en bodemkundige, en heeft een grote passie voor de natuur. In deze column geeft hij zijn visie op de actuele zaken in het groen.

Dit artikel is verschenen in Hoveniersvak 4 2019. Niet ontvangen? Klik dan HIER.