"/>

Win-win in de personeelsvoorziening

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Gemotiveerde vakkrachten – in de oververhitte arbeidsmarkt van 2018 zijn ze met een lampje te zoeken. Baneninhetgroen.nl vindt ze, Floranova maakt er dankbaar gebruik van. Over een win-winsituatie tussen een gespecialiseerd uitzendbureau en een hoveniersbedrijf.

 

Bijna stond de wieg van commercieel directeur Walter van der Wal niet in Ophemert maar in Noord-Holland. Zijn vader Willem Hendrik, oprichter van Floranova, kreeg namelijk net voor de start van zijn bedrijf in 1963 een baan aangeboden als hoofd plantsoenendienst in Velsen/IJmuiden. Hij besloot echter om in de Betuwe te blijven en zich als chauffeur te verhuren. Later legde hij zich toe op de aanleg van tuinen. “Alleen burgemeesters, dominees en huisartsen hadden in die tijd een tuin”, vertelt Van der Wal. “In die tijd werd de tuin vooral gebruikt als grasveld – er hing een waslijn en er was een rabarberpol.”

Spottersplaats

In meer dan vijftig jaar is er veel veranderd. Een van de kanteljaren was 1993 toen Floranova van een regionaal opererend groenvoorzienings- en interieur-beplantingsbedrijf landelijk de boer op ging. Nu stuurt het bedrijf vanuit Ophemert nevenvestigingen aan in Alkmaar, Heerlen, Wateringen en Zuidwolde. In totaal zijn er circa tweehonderd medewerkers in dienst. Het portfolio telt zo’n 3.500 contractlocaties, van garageboxen tot fabrieksterreinen en van speeltuinen tot de spottersplaats van een vliegveld.

Uit het juiste hout gesneden

Logisch dat Floranova dagelijks om vakkrachten verlegen zit. Waar menig ander bedrijf in de sector een universeel uitzendbureau kiest of ‘een blik met Polen’ opentrekt, kiest Van der Wal bewust voor andere wegen. In de zoektocht naar een geschikte personeelsvoorziener kwam hij terecht bij Baneninhetgroen.nl, een wervings- en selectiebureau dat op landelijke schaal opereert en vrijwel uitsluitend arbeidskrachten in de hoveniersbranche uitleent.
Van der Wal: “Een standaarduitzendbureau was geen succes. Wilde ik bij wijze van spreken een slager, dan kreeg ik een groenteboer. Behalve affiniteit met groen willen we medewerkers die agrarisch georiënteerd en uit het juiste hout gesneden zijn. Dat betekent: vroeg opstaan, hard werken. Het is toch anders dan wanneer je uit de horeca komt en in de stad woont. Dan ben je het vaak niet gewend om
4.00 of 5.00 uur op te staan.”

Samenwerking

Het klikte meteen tussen Van der Wal en Hugo Penning, eigenaar van Baneninhetgroen.nl. Dit bedrijf werd in 2009 opgericht en kende een stormachtige ontwikkeling. Inmiddels bedient Baneninhetgroen.nl groenvoorzieners en hoveniers vanuit kantoren in Hendrik-Ido-Ambacht, Waardenburg, Reeuwijk, Roermond en binnenkort ook Huizen. “Wat Floranova nodig heeft, is een uitzendbureau dat meedenkt en vroegtijdig signaleert en anticipeert met oplossingen”, aldus Penning. “Het hoogseizoen is in de periode april tot en met oktober. Daarom komen we in februari/maart al met een planning. De prima arbeidsvoorwaarden bij Floranova hebben op onze arbeidskrachten een aanzuigende werking en verhogen hun loyaliteit. Onze mensen willen graag voor Floranova werken omdat ze heel goed worden betaald, inclusief reisuren. Een ander voordeel is dat Floranova een strakke planning hanteert. Ons personeel weet vrijdagmiddag al in welke ploegen ze de week erna staan ingedeeld. Het geheim van onze samenwerking is de win-winsituatie: Floranova is goed voor het personeel dat wij selecteren, daarom selecteren wij het beste personeel voor Floranova.”