‹ Terug naar overzicht

Zomertijd Blues

z Door: Joost van Dijk
Geplaatst op:

2023: het kleinkind van een hovenier ontdekt in een museaal hoekje van de oude schuur een haar onbekend gereedschap. Een soort halfversleten metalen strook op een stokje, dwarsgeplaatst op een lange houten steel met aan het uiteinde een soort houten handvat. “Wat is dit, opa?”
“Dat is een schoffel. Kijk, die plaatste je zo op de grond en dan duwde je die door het bovenste laagje grond om de bovenlaag en ongewenste planten los te schoffelen. Onkruid noemden we deze ongewenste planten.”

De vraag wanneer het hoveniersvak massaal de schoffel en hak aan de wilgen hangen wordt steeds actueler. Niet alleen omdat schoffel- en hakarbeid schaarser en duurder wordt. Het is vooral een groeiend besef dat hoveniers met ‘zinloos geweld’ strijden tegen een onvermijdelijke dominantie van successie en evolutie. Cultuur versus natuur. Letterlijk en figuurlijk een strijdperk waarin we ‘gewenste’ heesters, hagen en rozen, kieskeurig in ‘t gelid, tegennatuurlijk beschermen. Beschermen door, elke ronde, schoffelend of hakkend een kale deels onbedekte bovenlaag in stand proberen te houden.
Juist in deze zomertijd, waarin de achteruitgang van solitaire bijen, vlinders en insecten schrijnend om aandacht schreeuwt, dient het hoveniersvak zich te bezinnen op de functionaliteit van eenvormig, gecultiveerde plantvakken. Word je bewust dat elke vierkante meter bouwvoor minstens 40.000 zaden bevat. Dat juist ook in een versteende omgeving de lokale grondslag, het microklimaat en de menselijke dynamiek bepalen wat er groeit en bloeit. Kijk naar het succes van Piet Oudolf en consorten. Hoveniersvak, verdiep je in sortimentkennis, bodemkunde en ecologie en weef cultuur en natuur ineen tot een mensvriendelijke biotoop waarin het voor alle bloemen, bijen en insecten leefbaar toeven is. Dan gaan we met elkaar echt beleven wat beeldkwaliteit is!