‘Er valt continu iets te beleven in een prairietuin!’

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

De voortuin van Robin van Duren is een inspiratiebron voor veel van zijn klanten. De eigenaar van Van Duren Groenservice uit het Limburgse Panningen legde hier twee jaar geleden een kleurrijke prairietuin aan. Makkelijk in onderhoud én jaarrond een plaatje – dus ook in het voorjaar; dat spreekt veel mensen aan. Reden te meer om de ondernemer te vragen naar zijn aanpak bij de aanleg en het onderhoud van de prairietuin.

Als hovenier is Robin van Duren iedere dag druk bezig met het opknappen van tuinen van anderen. Natuurlijk hoort zijn eigen tuin er ook piekfijn bij te liggen. “Ik woon thuis, bij mijn ouders in Egchel. In mijn kindertijd hadden we een klassieke voortuin met een gazon en buxushaagjes. Later kozen mijn ouders voor een grindtuin met vaste planten. Door mijn werk als hovenier doe ik natuurlijk veel inspiratie op. Ik dacht: die voortuin kan anders, origineler.”

Op De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg zag Van Duren vorig jaar, in de stand van Lageschaar Vaste Planten, een voorbeeld van een prairietuin. Lageschaar is de bedenker van het Prairie Gardenconcept. Dit concept kenmerkt zich onder meer door veel vaste planten die variëren in bloeitijd en hoogte, insecten aantrekken, weinig onderhoud nodig hebben en jaarrond sierwaarde hebben. Dat sprak Van Duren direct aan. “Vooral omdat het gaat om een tuin die ieder seizoen mooi is, zelfs in de winter. Ik liet mijn ouders voorbeelden zien en na goed overleg kreeg ik carte blanche om onze voortuin volgens dit principe om te toveren.”

‘Ieder seizoen mooi’

De voortuin van de familie Van Duren is zo’n 6 x 8 meter en ligt op het zuidwesten. De wensen van Robin en zijn ouders waren duidelijk: “Allereerst wilden we dat de beplanting niet te hoog zou worden, zodat het groen niet voor de ramen van de woonkamer zou groeien. Daarnaast vonden we het belangrijk dat de tuin er jaarrond mooi bijligt, veel insecten aantrekt en onderhoudsarm is; allemaal zaken waar het Prairie Garden-concept een antwoord op had.”

Volgens Laurens Lageschaar van Lageschaar Vaste Planten zijn dit veelgehoorde wensen. “Wij kweken een groot assortiment vaste planten voor de professionele markt en denken met hoveniers mee over welke planten in een bepaalde tuin en concept passen. Bij kleine projecten zet de hovenier de planten zelf in de tuin, maar bij omvangrijke projecten doen wij dat op de locatie.”

Om een gedegen beplantingsplan te kunnen opstellen, vraagt Lageschaar zoveel mogelijk informatie van de hovenier. “Denk aan zaken als de grondsoort, de ligging van de tuin ten opzichte van de zon, omgevingsfoto’s en het gewenste bloeimoment van de planten. De ene klantwil in de hoogzomer een bloemenzee zien, terwijl een ander dit liever in het voorjaar ziet. Voor een stationsomgeving kregen we eens het verzoek om de bloei af te stemmen op het aantal reizigers. Zo wilden ze in mei en september meer bloei, omdat het aantal reizigers in de zomer afnam. Robin van Duren had juist de wens om een tuin te creëren die ieder seizoen een sierwaarde heeft.”

Wisselende combinaties

Voor de tuin van Robin van Duren in Egchel koos het team van Lageschaar onder meer voor vaste planten als ezelsoor, sedum, geraniums, asters en salvia en diverse siergrassen. Van Duren: “Ik heb ervoor gekozen om alle beplanting bij Lageschaar in te kopen. Ze hebben onze wensen goed vertaald, want de planten variëren niet alleen in bloeitijd, maar ook in hoogte. Voor de leek die langsloopt, lijkt het of alles kriskras door elkaar is geplant, maar er zit een heel systeem achter.” Dat beaamt ook Lageschaar: “Het kenmerk van een prairieborder is dat planten steeds terugkomen in wisselende combinaties. We willen graag dat het lijkt alsof het willekeurig is neergezet, maar er zit juist heel veel structuur in.”

De geselecteerde planten werden door het Achterhoekse bedrijf per kist zorgvuldig verpakt. “Elke kist is gelabeld met een nummer dat correspondeert met het plantvak in de tuin. De hovenier hoeft de kisten alleen maar op de goede plek neer te zetten en de planten uit te zetten.” De planten binnen het concept van de Prairie Garden trekken een verscheidenheid aan vlinders, bijen en hommels aan en zijn daarnaast stevig, geeft Lageschaar aan. “De bloemen behouden na de bloei hun vorm en zakken niet in elkaar. Zo is er continu iets te zien in een prairietuin.”

Bodeminfiltratie

Voorafgaand aan het planten werden in de voortuin van de familie Van Duren steenwolblokken ingegraven, zodat het regelwater infiltreert in de bodem. “Het hemelwater stroomt niet meer via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in, maar loopt nu weg in de grond”, zegt de ondernemer. “Dat is goed voor de grondwaterstand en het riool wordt minder belast. De steenwolblokken zorgen als het ware voor waterzuivering. Dit ‘afkoppelprincipe’ wilde ik eerst bij onze eigen tuin uitproberen, zodat ik het vervolgens ook bij andere projecten kon toepassen.”

Weelderige groei

Van Duren is tevreden over het resultaat; de tuin is volgens hem jaarrond een plaatje. “In de winter zijn de planten dor, maar afgestorven bloemen hebben ook een sierwaarde. Prachtig om te zien als er een laagje bevroren dauw rond de bloemen zit!”, aldus de ondernemer. “Nu het voorjaar wordt, begint de akelei langzaam tot bloei te komen. En ook de geraniums laten hier en daar al een bloemetje zien, net als de salvia. De tuin is in juni 2017 aangelegd en begint nu echt volwassen te worden. De planten worden mooi vol en groeien weelderig, mede dankzij een goede ligging ten opzichte van de zon.”

Lavamengsel als toplaag

Van Duren merkt in de praktijk dat het onderhoud echt tot een minimum beperkt blijft. Volgens Lageschaar is dit te danken aan de toplaag van Prairieva: een lavamengsel met verschillende kleuren lava. “De lava zorgt ervoor dat de toplaag indroogt, waardoor zaden minder kans hebben om te kiemen. Tegelijkertijd zijn de gebruikte planten diepwortelend. Het resultaat: minder onderhoud.”

Zelfs tijdens de langdurige hittegolf van afgelopen zomer bleek de Prairieva-toplaag zijn werk te doen. Van Duren: “Het lavamengsel gaat ook veel verdamping tegen. Ondanks de hoge temperaturen, hoefden we slechts één of twee keer te sproeien. Ook hadden we zeer weinig uitval; slechts twee plantjes hebben het niet gered.”

De ondernemer voegt toe dat het wel raadzaam is om de planten na enkele jaren extra meststoffen mee te geven, na de snoei het voorjaar. “Dit houdt de beplanting vitaal. Maar in principe is het een natuurlijk systeem dat zichzelf in stand houdt.”Goede investering Het onderhoudsarme aspect is typerend voor een prairietuin. “Het uitgangspunt van ons werk is altijd om een zo mooi mogelijk bloeiende tuin te creëren met zo min mogelijk onderhoud. De prairietuin is daar een uitstekend voorbeeld van”, aldus Lageschaar. Ook het beheer is volgens hem eenvoudig. “Er wordt namelijk gekozen voor planten die minimaal tien jaar meegaan. De schoonheid blijft dus lang behouden.”

Van Duren benadrukt dat het aanleggen van een prairietuin een investering is die zich terugverdient. “Waar je normaal vijf of zes planten per vierkante meter plaatst, gebruikten we er voor dit concept zeven. Dat zie je ook terug in de aanschafprijs; die was hoger, mede vanwege de Prairieva. Aan de andere kant zijn de kosten na de aanplant minimaal, omdat het onderhoud beperkt is. Je hebt dus vooral veel plezier van deze tuin! Onze eigen tuin dient nu als levend voorbeeld van wat je binnen het Prairie Garden-concept kunt bereiken en hoe de volwassen tuin er dan uitziet. Diverse klanten van mij hebben al interesse. Ik zeg dan altijd: ‘Fiets zaterdag even langs onze woning, dan zie je het zelf’.”

Daphne Doemges

Over Prairie Garden

Lageschaar Vaste Planten levert zo’n veertig voorgesorteerde vaste plantenmengsels die per vierkante meter worden verkocht. De mengsels zijn in drie categorieën onderverdeeld: de Prairie Gardenmengsels, speciaal voor de aanleg van een prairietuin, vormen een van deze drie categorieën. In de tuin van de familie van Duren is het mengsel ‘Pearl’ van het Prairie Garden-concept gebruikt. De planten in dit mengsel kenmerken zich doordat ze niet te hoog worden en bloeien in de kleuren roze, wit, blauw en lila. In De Tuinen van Appeltern is een aantal van de uitgebalanceerde, voorgesorteerde mengsels van het Prairie Gardenconcept van Lageschaar te zien. Hoveniers, ontwerpers en overheden die meer willen weten over deze beplantingsconcepten kunnen contact opnemen met Lageschaar voor meer informatie, workshops, presentaties of trainingen.