"/>

Lansingerland omarmt concept De Levende Tuin

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Met de campagne ‘Tuin van de Toekomst’ vraagt de gemeente Lansingerland aandacht voor vergroenen in de openbare én particuliere ruimte. Het VHG-concept De Levende Tuin vormt daarbij een handig instrument om bewoners én professionals te inspireren. Op 25 oktober leverde branchevereniging VHG een bijdrage aan de inspiratiesessie voor hoveniers uit Langsingerland en omstreken.

 

Tuin van de Toekomst

De gemeente Lansingerland speelt in op de klimaatverandering en kijkt hoe de openbare buitenruimte groener en toekomstbestendiger ingericht kan worden. Naast thema’s als een grotere biodiversiteit, meer groen en wateropvang worden ook regelmatig riolen vernieuwd, waardoor regenwater apart wordt afgevoerd naar de sloten. Omdat ongeveer 70 procent van de buitenruimte uit particuliere tuinen bestaat, is ook de hulp van bewoners hard nodig. Zij kunnen rekenen op gratis tuinadvies, kans maken op een regenton of de VHG-handleiding De Levende Tuin en een goed gesprek over een klimaatbestendige tuin. Ook zijn er subsidies beschikbaar voor bewoners die klimaatadaptieve maatregelen treffen.

Voor hoveniers

Lansingerland ziet de hoveniers als een belangrijke partner bij het bewust maken van het belang van een klimaatadaptieve tuin. Samen met het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap Delfland zocht het de samenwerking met VHG en NL Greenlabel en dat leidde tot een inspiratiesessie op de Melanchton Business School / MBO Oostland in Bleiswijk. Kim van der Leest, die voor VHG de Handleiding De Levende Tuin 2 ontwikkelde, liet samen met Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel zien wat er allemaal mogelijk is en welke kansen hoveniers kunnen pakken om de consument te ‘raken’ met groene oplossingen. Daarop volgde een korte workshop waarin de deelnemers zelf aan de slag gingen met het – op papier – vergroenen van een versteende tuin.

Ambassadeur

VHG-directeur Egbert Roozen kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst met leden en niet-leden van VHG. “Het is fantastisch dat de gemeente en de hoogheemraadschappen dit initiëren en ondersteunen. De hovenier heeft zeker in de particuliere tuinen een belangrijke rol als ambassadeur van het groen. Dat lukt vooral als we het samen doen.”