Rooftop Revolution wint VHG Groenprijs

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructructuur en Waterstaat heeft op Duurzame Dinsdag – de eerste dinsdag van september – een koffer in ontvangst genomen met 359 voorstellen om Nederland duurzamer te maken. Ook werden er prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën en projecten. De VHG Groenprijs ging ditmaal naar Rooftop Revolution dat natuurgebieden op daken en in steden realiseert.

 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (midden) met (van links naar rechts) Maurits Groen (juryvoorzitter), Jaap de Jong en Suze Gehem van Rooftop Revolution, en VHG-directeur Egbert Roozen. (Foto Ed Zeelt)

Duurzame Dinsdag is een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. De Duurzame Dinsdag-koffer bevat honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. Iedereen kan jaarlijks zijn of haar idee indienen om Nederland te verduurzamen. Samen laten zij zien dat duurzaamheid leeft in alle lagen van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.

Drie nominaties

Drie voorstellen waren genomineerd voor de VHG Groenprijs, een ondersteuningsprijs waarmee het initiatief nog verder uit kan groeien. Het waren ‘De Natuurverdubbelaars’, ‘Smaak voor groen’ en ‘Rooftop Revolution’. De laatste werd door de jury tot winnaar uitgeroepen. De winnaar van de VHG Groenprijs ontvangt een wisseltrofee en een bedrag van € 1.000. Alle drie de genomineerden krijgen hulp en ondersteuning van VHG.

Rooftop Revolution

Rooftop Revolution realiseert natuurgebieden op daken en in steden. Ze adviseren bedrijven hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken, ondersteunen overheden in hun klimaatadaptatie ambitie en helpen ‘daklozen’ om hun uitzicht te verbeteren. Rooftop Revolution kijkt ook naar de financiering van groene daken, opdat de kosten en baten van groene daken eerlijk kunnen worden verdeeld tussen de mensen die er baat bij hebben. Zo maken ze steden leefbaar, gezond, duurzaam én klimaatbestendig voor bewoners en bezoekers, zowel mens als dier. De jury was vol lof over dit project: “Goed dat het initiatief inspeelt op de toenemende verstedelijking. Rooftop Revolution zorgt dat bedrijven én de mensen thuis kunnen leven in een klimaatbestendige stad.”

Mooi project

VHG-directeur Egbert Roozen onderschrijft dit oordeel van harte. “Het gaat om ons natuurlijke kapitaal, groen verbinden aan leefbaarheid. De VHG Groenprijs is ten volle verdiend voor dit mooie project waarbij overheid, burgers en groenprofessionals samenwerken. Geweldig dat ik vandaag de wisselprijs opnieuw kan uitreiken. Mooi vind ik de verscheidenheid in genomineerden. De ene haakt aan op de kringloop in de tuin, de andere op klimaat en derde werkt met de economische waarden van groen.