‘Snoei en laat je verrassen’

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

VeluwePlant heeft voor elke productgroep een specialist op de 7 ha grote cash-and-carry in Lunteren. Ieder kwartaal geeft een van de medewerkers een andere kijk op groen. Deze keer is het woord aan bomenspecialist Evert-Jan van Leeuwen.

“Als je als jongetje opgroeide in Opheusden, dan ging je zo rond je twaalfde levensjaar naar een kwekerij om wat geld te verdienen. Voor sommigen leeftijdsgenoten was dat een verplicht nummer, maar ik vond het leuk en groeide door. Ik heb zelfs nog een eigen kwekerij gehad maar ja, in je eentje kun je nu eenmaal minder makkelijk grote klussen aanpakken. Daarbij moet je bijzondere dingen eigenlijk laten gaan, simpelweg omdat er te weinig afzet voor is. Het was dan ook heerlijk om in 2011 bij VeluwePlant te kunnen gaan werken, daar bieden ze de klant het complete assortiment. En dat heeft nu eenmaal mijn interesse.”

Goed uitdunnen en snoeien

“Net als elk jaar verheug ik me ook nu weer op het voorjaar. Los van het feit dat je alles duidelijk ziet veranderen en alles fris in het blad komt, vind ik de drukte van het voorjaar op de cash-and-carry prettig. Het moet natuurlijk wel goed geregeld zijn om je een prettig gevoel te kunnen permitteren. Zo zijn we de hele winter bezig met het leiden van bomen om te zorgen dat er voldoende voorraad staat. Op tijd snoeien is ook een onderdeel van de juiste voorbereiding. Snoei je te laat, dan gaat dit ten koste van de groei. Als je het aandurft een kroon goed uit te dunnen, dan is de beloning er ook naar. Een goed uitgedunde, gesnoeide boom is op het moment erna misschien niet zo’n mooi gezicht maar kan je behoorlijk verrassen met uitbundige groei.”

Do’s en de don’ts

“Je moet natuurlijk wel weten wat de do’s en de don’ts zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook bomen die je alleen mag snoeien wanneer ze in het blad zitten, zoals een noot, acer en berk. Deze soorten mag je pas snoeien als de sapstroom goed op gang is want anders kan het goed misgaan. Maar verder is mijn moraal: wees vooral niet te bang, snoei en laat je verrassen!”

Hèlen Knoppert