"/>

Villatuin in Eindhoven: ‘Dakbomen beeldbepalend’

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

In de herfst is de natuur op z’n mooist dankzij de uitbundige tinten: van feloranje tot bruingeel en dieprood. In de tuin van een villa in Eindhoven is van die wijsheid dankbaar gebruikgemaakt, al is het ontwerp erop gericht dat de tuin in alle seizoenen mooi oogt. Tuinarchitect Marjan de Koning van Florera en Sjaak van Doorn van Pius Floris boomverzorging trokken samen op om een droomtuin te realiseren voor de bewoners.

 

 

De eigenaren van de 800 m2 grote tuin waren niet tevreden – met name met hun achtertuin. Daarom vroegen ze tuinarchitect Marjan de Koning van Florera kritisch mee te kijken. “Zo hadden ze in huis en tuin te weinig schaduw, was er een probleem met het terras achter de keuken en met de halfverhardingen. Ook groeide de beplanting niet goed en gaven sommige bloemen vlekken op de kleding. Ze hadden zelf wat gepuzzeld, maar kwamen er niet meer uit.”

Uit balans

Toen de tuinarchitecte zelf een kijkje ging nemen, zag ze al snel dat er geen dieptewerking in de tuin zat en de uitstraling rommelig was. “Deze mensen hielden van strakker en rustiger. Ik besloot de bestaande tuin aan te passen via een veel beter passend beplantingsplan en een goed tuinadvies met betrekking tot de verhardingen, terras, bodem en kleurstellingen.” Een belangrijke wens van de bewoners was het creëren van schaduw in de keuken. “Liefst op een natuurlijke manier, want de architectuur van het huis zorgde ervoor dat een vaste overkapping zeer moeilijk te realiseren was. Daarnaast geeft zonlicht dat wordt gefilterd door planten een fijnere vorm van schaduw.”

De schets die De Koning maakte, was een schot in de roos. Naast het aanpassen van de halfverhardingen – zo lag eerst de split los en liet de architecte splitplaten leggen – was bodemverbetering een belangrijke eerste stap. “De huidige beplanting groeide niet goed; daarom wilde ik weten wat er met de grond aan de hand was. De bodem bleek uit balans. Een goede bemesting en bodemverbetering was nodig. Tijdens de renovatie en de jaren daarna is de tuin voorzien van Structuur-actief, Biobodem, Graszo – hier als bordermeststof gebruikt, Kieseriet en Vabomix. Tijdens de renovatie heb ik de haagbeplanting en diverse andere beplanting allemaal met een Mycor-worteldip behandeld. De bodem is losser gemaakt en er wordt hard gewerkt aan een beter organisch stofgehalte.”

Pronkstuk

Een absoluut pronkstuk in de tuin zijn de Parrotia persica-bomen. “Deze bomen zijn vier seizoenen mooi! In de herfst krijgen ze zelfs ware snoepkleurtjes”, vertelt De Koning. “Van hoogstambomen heb ik dakbomen gemaakt; zo kun je van al grote bomen een behoorlijke dakboom maken. Hierdoor zijn het nu beeldbepalende elementen in de tuin.”
Voor het plaatsen en aanpassen van de bomen werd de hulp ingeschakeld van Sjaak van Doorn van Pius Floris boomverzorging uit Vught. Dit bedrijf, gespecialiseerd in alle facetten van boomverzorging, is onderdeel van de Dolmans Landscaping groep. Van Doorn: “We werken regelmatig samen met Marjan de Koning, zo ook voor dit project. De bomen die zij samen met de klant had uitgezocht bij de kweker waren hoogstambomen met een aanzienlijke kroon en kluit. Ze konden niet naar de achtertuin via de zijkanten van de woning. We besloten daarom een telescoopkraan te huren, die de bomen over de woning heen tilde.”

Voor het zover was, moest Van Doorn uiteraard de plantgaten maken, maar ook de bodem verbeteren. “We hebben eerst samen met Marjan gekeken naar de zichtlijnen. Op deze manier hebben we de beste plek voor de bomen bepaald. Na het maken van de plantgaten, hebben we ingezet op bodemverbetering. We hebben een schimmeldominante humuscompost gebruikt met een directe toevoeging van wormenmest rondom de kluit, en bij iedere boom mycorrizae’s (Tree Saver Transplant) aangebracht. Vooral het doormengen in combinatie met de juiste hoeveelheid en diepte is erg belangrijk, en wordt dan ook op locatie handmatig uitgevoerd. Uit onze ervaring leert dat een wormenmest/compost door de boom direct en zeker het eerste plantjaar al opgenomen kan worden. Toen de bomen via de kraan in het plantgat werden geplaatst, hebben we niet alleen erop gelet dat ze allemaal in één lijn stonden met een bepaalde afstand tot de muur, maar keken we ook naar de kroonontwikkeling. De bomen zijn zo gedraaid, dat de zichtlijn vanuit het woonhuis op de takken het mooist is.” Tot slot werden de bomen ondergronds verankerd. “Om het aantal banden en boompalen bovengronds te beperken, is de kluit in de ondergrond vastgezet door middel van kluitverankering. Deze verankering is zeker één tot anderhalf groeiseizoen nodig, totdat wortels zelf voor de stabiliteit zorgen.”

Getrapte hagen

Naast de bijzondere dakbomen die voor natuurlijke schaduw zorgen, koos de tuinarchitecte voor een combinatie van groenblijvende wolkenhagen van Cotoneaster franchetii. “In Nederland zie je deze wolkenhagen vaak van Buxus, Ilex of Osmanthus. Ik koos juist voor deze Cotoneaster omdat er in het voorjaar een klein wit bloemetje in zit, en in het najaar komen er kleine rode besje aan. Het kost wel iets meer tuinonderhoud. Een Contoneaster-wolkenhaag moet namelijk vaker geknipt worden dan een buxus, aangezien deze veel ‘opener’ groeit.” Ook koos De Koning ervoor te werken met getrapte hagen. “De groenblijvende Taxushagen vormen op deze manier een prachtig decor voor de haag ervoor, de Parrotia persica die in de herfst mooi geel of rood kleurt.”

De klanten zijn volgens De Koning erg in hun nopjes met de tuin. Volgens haar komt dat mede doordat het een echte vierseizoenentuin is geworden. “In het voorjaar bloeien stinzen en Epimedium-planten, langs de grote vijver staan siergrassen en in de herfst sluiten we af met Anemone ‘Honorine Jobert’ in de voortuin. De witte muren achter de vijver springen er nu mooi uit, en dankzij de dakbomen is er bij het huis de gewenste schaduw. Het draait echt om het totaalplaatje.”

Daphne Doemges, Foto’s: Dré Wouters

 

Tips voor de hovenier

  • Tuinarchitect Marjan de Koning merkt dat klanten het tegenwoordig fijn vinden om ook een deel van de tuinaanleg zelf te kunnen doen – niet alleen uit kostenoverweging. “Dat is misschien niet altijd makkelijk voor de hovenier, maar vaak geeft het klanten veel voldoening als ze mee kunnen helpen. Als hovenier kun je zorgen voor vakspecifieke kennis: draag deze kennis over aan de klant, en kijk mee bij de uitvoering. Juist als een tuin tot stand komt samen met klanten zijn ze doorgaans meer tevreden dan dat ze alles uit handen geven.”
  • Vergaar inzicht in de grondwaterstand en bodemsoort en beoordeel de kwaliteit van de bodem. Kortom: vraag je af wat er nodig is om een boom kans van slagen te geven op een bepaalde locatie. Boomexpert Sjaak van Doorn: “Wij adviseren vaak om uit te gaan van de grondsoort die aanwezig is. Laat dat een basis zijn om te kijken welke bomen het beste groeien. Zo voorkom je dat je moet bijmesten en grond moet vervangen. Check bijvoorbeeld welke bomen het in de omgeving goed doen; dat is een goede richtlijn. Zo kun je een advies geven voor bomen die niet alleen mooi zijn bij de aanplant, maar ook daarna goed groeien op die plek.”
  • Een bodem die door welke reden dan ook verstoord is, is niet direct weer in balans. Dat duurt jaren! Marjan de Koning: “Het is dan ook belangrijk dat hoveniers niet alleen tijdens een aanleg of renovatie een grondverbetering toepassen, maar ook een paar maal per jaar tijdens tuinonderhoud nadien. Het is erg belangrijk om klanten hiervan te overtuigen. De meeste mensen doen wel iets aan bodemverbetering tijdens de eerste keer tuinaanleg, maar daarna helemaal niets meer. Ik ga ieder jaar even langs bij mijn klanten en zie dan een prachtige tuin vaak weer terugvallen, omdat de bodem dicht zit en er nauwelijks iets aan de bodemverzorging is gedaan tijdens tuinonderhoud.”
  • Een hovenier kan niet alles weten over boomverzorging. Sjaak van Doorn: “Durf een boomverzorgingsbedrijf in te schakelen als je bepaalde vakspecifieke kennis niet zelf in huis hebt.” Marjan de Koning beaamt dit: “Als je zelf niet de juiste kennis in huis hebt, loop je het risico de bomen niet goed te verzorgen, waardoor de kans op uitval toeneemt.”
  • Hoogstambomen snoeien zodat ze, net als in deze tuin, een dakvorm krijgen? Het creëren van de dakvorm is vooral een kwestie van de boom jaarlijks goed snoeien.