Grenzeloze ambitie Becx reikt tot in China

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Als bedrijf in tuinmachines en -gereedschap is Becx uit Moergestel altijd al ambitieus geweest. Maar dat dit tot in China zou reiken had oprichter Frans Becx nooit kunnen bedenken, toen hij ruim veertig jaar geleden startte vanuit zijn woonboerderij.

Een kleine twee jaar geleden is het bedrijf overgenomen door schoonzoon Erwin Hommen. Frans zelf ging met pensioen en het bedrijf werd omgedoopt tot Buiten Gewoon Becx. Nog steeds komt Frans af en toe langs om een praatje te maken, bijvoorbeeld over de internationale ontwikkelingen. Het bedrijf maakt al negen jaar zijn eigen machines om onkruid machinaal aan te pakken en heggen grootschalig te snoeien. Hiervoor werd een apart bedrijf gestart; Becx Machines. Al snel werd ontdekt dat ook over de landsgrens mogelijkheden lagen om deze machines te verkopen. Voor de hand liggend begon dit bij ‘de buren’, België en Duitsland. Dit loopt al jaren prima, onder andere dankzij doelgerichte promotie, bijvoorbeeld op buitenlandse beurzen.

Heggensnoeier op maat

In juni 2017 stond Becx Machines op de internationale beurs Demopark in Eisenach (Duitsland). “Wij zijn daar al vaker geweest”, zegt eigenaar Erwin Hommen. “Met 25 ha is dit een van de grootste beurzen op ons vakgebied. Maar het gaat niet alleen om de grootte van een beurs, veel belangrijker is of je er de juiste mensen tegenkomt. Deze keer hadden we wel een hele bijzondere ontmoeting. Op een goed moment werd onze stand bezocht door een tweetal Chinezen. Al snel bleek dat ze concrete interesse hadden in de heggensnoeier type HS131HR, onze meest verkochte machine. In China snoeit men blijkbaar vaak de heggen langs de snelwegen nog met de hand!”
Gedurende het gesprek bleek al snel dat men voor de Chinese situatie niet altijd met een standaardmachine uit de voeten kan. Geen probleem, want voor maatwerk draait men bij Becx de hand niet om. Hommen: “Ze zochten een oplossing voor een heg die deels vóór de vangrail gesnoeid moest worden. Dus maakten wij voor hen een machine die in één werkgang de boven- én zijkant tegelijk snoeit. Bovendien wordt daarbij het afgesnoeide materiaal weggezogen en opgevangen in een container achter op de werktuigendrager.”

Veel kilometers, efficiënt snoeien

China is niet alleen het land van de rijzende zon, maar ook van eindeloos veel snelwegen. En dat zijn veelal snelwegen met heggen ernaast. Alleen al in de kleine provincie Zhenjiang, waar Becx uitgenodigd was voor hun demonstratie, heb je maar liefst 4.800 km snelweg. Dit gehele snelwegnetwerk is voorzien van hagen in de middenberm tussen en voor de vangrail. Deze moeten jaarlijks gesnoeid worden. De nieuwe generatie Chinezen voelt weinig meer voor dit handwerk en dit kan dus een serieuze markt gaan vormen voor de producten van Becx. “In China is het totale onderhoud per provincie verdeeld over diverse bedrijven”, vertelt Hommen. “Bij onze demo waren allerlei potentiële klanten aanwezig uit diverse delen van China. De meeste bermen kunnen gewoon gesnoeid worden met onze bestaande machines en anders passen we ze aan naar de omstandigheden. De sfeer van de hele businesstrip was uitstekend. Dat is natuurlijk een voorwaarde als je met elkaar zaken doet en daar een week met elkaar optrekt. De Chinese gastvrijheid heeft daar nog eens extra aan bijgedragen. Eén ding is tijdens onze reis wel duidelijk geworden: men gaat daar écht niet alleen voor made in China!”