‘Kom met een accubladblazer die het urenlang volhoudt’

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Blad blazen hoort bij de herfst. En lawaai hoort bij blad blazen. Het lijkt logisch om een bladblazer op accu te gebruiken, dat drukt het geluidsniveau stevig. Voor kleine klussen rukken ze op, maar voor langdurig blazen moet de accutechniek toch nog flink verbeteren, vinden vier hoveniers. Ze belichten hun keuzes bij bladruimapparatuur.

Er zijn weinig hoveniersbedrijven die niet inde herfst een deel van de tijd besteden aan blad ruimen. Opdrachtgevers willen ervanaf vanwege het zicht, de veiligheid (gladheid) en om te voorkomen dat afvoeren en riolering verstopt raken. En dus klinkt overal het geblaas. Er is echter geen activiteit van hoveniers die maatschappelijk zo onder druk staat. Google even op de combinatie ‘blad blazen-lawaai’ en je komt heel veel negatieve berichten tegen. Toch is de vraag of die media-aandacht geen vertekening van de werkelijkheid is. Want in de praktijk horen hoveniers niet zo heel vaak tegengeluiden. Iedereen is er wel van overtuigd dat accuapparatuur uiteindelijk de toekomst heeft. De fabrikant die het eerst een blazer op de markt brengt die pakweg zes uur achter elkaar op één accu kan werken, kan rekenen op veel belangstelling.

Harken

Voorlopig gaat iedereen er op zijn eigen manier mee om. “Bij een kleine particuliere tuin ruimen we de boel eerst met de hark op en pas daarna gaan we met de bladblazer aan de gang. Met alleen blazen lukt het bijna niet om het goed schoon te krijgen en duurt het veel te lang”, vertelt Harry de Winkel van het gelijknamige hoveniersbedrijf in Klarenbeek. Hij beperkt de overlast voor de klant en de omwonenden zoveel mogelijk. “Als we de voortuin doen, vragen we altijd even om de auto aan de kant te zetten in verband met het stof.”

Het bedrijf heeft twee accublazers van Husqvarna. “Die gebruiken we bijvoorbeeld op een camping waar we voor 10.00 uur geen lawaai mogen maken”, geeft De Winkel aan.

Op andere plekken maakt het niet zoveel uit. Op YouTube staat een leuk filmpje waarin De Winkel met een blazer achter de minitrekker een park en een straat in Klarenbeek schoonblaast. Bij de keuze voor de apparatuur laat hij zich leiden door bedieningsgemak, prestatie en geluidsniveau. Hij signaleert bij de fabrikanten overigens een duidelijke blinde vlek: “Wat mij opvalt, is dat bijna geen enkele bladblaas- of zuigmachine is uitgerust voor vervoer op een aanhangwagen. Een kleine shovel kun je gemakkelijk vastzetten, maar als je een spanband over bijvoorbeeld een bladzuigmachine trekt, deuk je ‘m al snel in – en dat geldt ook voor de blazers. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om er een ring of een lid met een gat aan te maken, waarmee je ‘m kunt vastzetten.” 

De belangrijkste belemmering voor apparatuur die stroom vreet, zoals de blazers, is dat het lastig is om op locatie op te laden. “Op een gegeven moment zul je wel voorzieningen in de auto krijgen om willekeurig waar bij te kunnen laden. Dan kun je wel een doorbraak krijgen”, verwacht De Winkel. Groenafval voert de ondernemer af naar Veldhuis Klarenbeek. “We hebben wel geprobeerd het zelf te composteren, maar dat is te omslachtig. Beukenblad wil wel, maar blad van de Amerikaanse eik verteert bijna niet. Dat duurt veel te lang.”

Blad niet afvoeren

Talent Hoveniers in Spoordonk maakt wel zelf compost van blad, houtsnippers en maaisel van sportvelden. Die wordt deels gebruikt op de eigen boomkwekerij en deels in tuinen van klanten. “Bij klanten met een grote weelderige tuin adviseren we ook wel om het blad onder de struiken te laten blazen. Dat is gunstig voor sommige planten en voor het bodemleven en is voor hen goedkoper omdat we het niet hoeven afvoeren”, vertelt bedrijfsleider Jeroen Brouwers. Hij gebruikt de Stihl BR 700, een krachtige ruggedragen benzineblazer. “We werken veel voor particulieren en voor enkele bedrijven. We komen nog niet tegen dat mensen vragen om stillere blazers. Op zich wordt het vermogen van elektrische apparatuur steeds beter, maar het opladen van de accu’s blijft een struikelblok. De belangrijkste overwegingen bij de aanschaf van nieuwe apparatuur zijn prijs, vermogen en gemak. En bij dat laatste tikt de noodzaak van het opladen – of meerdere accu’s meenemen naar het werk – door. Van de andere kant worden accu’s steeds goedkoper. Daar zitten nu de grote kosten van accuapparatuur – de machine zelf is niet zo duur. Dat gaat op een gegeven moment ook doortikken.”

’s Morgens vroeg beginnen

Hoveniersbedrijf De Weerdt in Wapenveld werkt vooral voor bedrijven. De terreinen worden schoongemaakt met een grote blazer achter de trekker, een veeg-zuigcombinatie en Stihl-rugblazers. “Het gaat vooral om het zicht maar ook om te voorkomen dat blad in de riolering komt”, zegt Jan de Weerdt. 

Bij snoeien gebruiken ze wel heggenscharen op accu’s. “We hebben dan meerdere accu’s bij ons en wisselen die elke drie uur. Ter plekke laden we ze dan weer op. Bij blad blazen is dat nog niet mogelijk. We blazen wel eens de hele dag lang; dan is een benzinemotor toch krachtiger en probleemlozer.” Bij een groot bedrijventerrein beginnen zijn medewerkers ’s morgens vroeg vlak bij het gebouw. “De mensen in het kantoor beginnen toch pas om 9.00 uur. Dan werken we alweer een heel eind verderop”, zegt hij.

Behoefte aan doorbraak

Martijn Boeschoten uit Utrecht heeft een ruggedragen Husqvarna 530BT en de accumachine 550iBTX. “De laatste gebruik ik voor kleine stukjes. We werken wel tot 21.30 uur door. Als je dan met de benzineblazer aan de gang gaat, krijg je de buurt achter je aan”, zegt hij. Desondanks nemen de verzoeken van zijn opdrachtgevers om met stillere accuapparatuur te werken nog niet toe. Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur spelen budget, inzet (de hele dag blazen versus een kleinstukje) en vermogen een belangrijke rol.

80 procent van het werk van Boeschoten gebeurt bij particulieren. “Maar bij een forse tuin ben je in de herfst dan toch wel vier tot zes uur bezig met de bladblazer. Ik heb zeker belangstelling voor een accuapparaat met voldoende vermogen en een lange arbeidsduur. Maar het probleem is dat de fabrikanten dit soort machines gefaseerd in de markt zetten. Kom nou eens een keer met een echt goede rugblazer die het urenlang volhoudt, zodat je niet al die accu’s hoeft mee te slepen.”

Tijs Kierkels

Dit artikel is verschenen in Hoveniersvak 3 2019. Niet ontvangen? Klik dan HIER.