Maaien: ontwikkeling op elk mogelijk vlak

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Maaien bestrijkt een breed veld: van strak gazononderhoud tot het grove beheer van bermen en slootkanten. Op alle vlakken vinden ontwikkelingen plaats: meer power, comfortabelere machines, stillere en schonere apparatuur. Twee trends springen in het oog: meer accuaandrijving en de opmars van de robots.

Vraag leveranciers naar de meest aansprekende trend op het gebied van maaien, dan is het antwoord onveranderlijk: de maairobots. Zoveel zijn er nog niet eens, maar ze vallen wel op. Automatisering in de tuin is niet direct voor de hand liggend omdat de gewassen en werkzaamheden zo divers zijn. Maar gazongras is juist erg uniform, dus daar kan een robot wel iets mee.
Bij andere groenwerkzaamheden is automatisering niet op afzienbare termijn te verwachten. Om dat voor elkaar te krijgen zouden zowel de visiontechnieken (de ‘ogen’ van de robot) als de rekenkracht nog belangrijker moeten verbeteren, alleen al om tot betaalbare apparaten te komen.
Een veel bredere trend is de overgang op accuaangedreven apparatuur. Deze is stiller, schoner en gebruiksvriendelijker. Opdrachtgevers geven in toenemende mate voorrang aan aannemers die met accumachines werken. Dat zal de komende jaren zeker niet minder worden.
Het betekent niet dat de ontwikkeling bij diesel- of benzinemachines stil blijft staan. Voor het grovere maaiwerk is power nodig; er zullen ongetwijfeld ooit elektrische zit- en frontmaaiers komen, maar niet op korte termijn. De ontwikkelingen liggen op het gebied van vermogen, werkbreedte, wendbaarheid, comfort en combinatie van werkzaamheden.
Dan toch nog een paar woorden over de robots. Vijftien jaar geleden bestonden er al (langzame) modellen maar de laatste paar jaar zit de vaart erin. Ze zijn betrouwbaarder geworden en vooral betaalbaar. Het aantal merken is erg uitgebreid. Een hovenier kan het als bedreiging zien dat particulieren of bedrijven een robot aanschaffen. Maar dit is typisch een ontwikkeling die ook heel goed te benutten valt om het serviceniveau te verbeteren. Vaker maaien, mulchen, buiten de gangbare tijden werken – de robot is onvermoeibaar. En voor klanten die er toch zelf eentje willen aanschaffen kan de hovenier onderhoud, stalling en software-update verzorgen (Door: Tijs Kierkels).

INNOVATIES:

1. Accumulchmaaier RMA 2 RT

De maaiapparatuur van Viking wordt volgend jaar allemaal omgedoopt tot Stihl en dat betekent ook dat de bekende groene kleur verdwijnt. De voorloper op deze ontwikkeling is de mulchmaaier RMA 2 RT, sinds zeer kort op de markt, met een oranje kleur en getooid met het merk Stihl. Dit is een lichte en, door de accu, stille machine die het gras zeer fijn snijdt zodat het tussen de sprieten valt en dient als bemesting. Met een snijbreedte van 46 cm kan hij gazons tot 500 m2 aan. Het motorvermogen wordt automatisch geregeld aan de hand van de hoogte en de aard van het gras. Dat verlengt de looptijd van de accu. De voorwielaandrijving zorgt ervoor dat de gebruiker niet hoeft te duwen, wat de fysieke belasting sterk vermindert.

2. Accubosmaaier FSA 130

Deze elekrische machine van Stihl kan zich meten met benzineversies. Hij is zo stil dat gehoorbescherming in principe niet meer nodig is en hij op elk moment in een geluidsgevoelige omgeving ingezet kan worden. Het accuvermogen (ruggedragen) is zodanig dat hij bijna een hele werkdag volcontinu kan draaien. De koolborstelloze EC-motor zit in de kop wat voor maximaal vermogen zorgt. Het toerental is aan te passen aan het soort werk. Werken met een bosmaaier is altijd belastend, maar bij deze machine is de gebruiksvriendelijkheid optimaal door het lage gewicht, de goede balans en de dubbele greep.

3. Grasmaaier MB 655 RS

Een machine van Viking voor de grotere terreinen (tot 2.500 m2). Een metalen rol in de achteras maakt het mogelijk om strakke gazonkanten te realiseren. Bovendien maakt hij een strepenpatroon op het gras; liefhebbers associëren dit met het ideale Engelse gazon. Viking heeft zelf de messenringkoppeling BBC ontwikkelt, die de krukas van de messen loskoppelt. Dat beschermt de motor tegen slagen. Bovendien kun je met BBC de motor laten lopen zonder dat de messen draaien – handig bij passeren van een pad of bij een stop in een hoek van het terrein.

4. Robotmaaiers iMow

Robots die in team samenwerken om golfterreinen, voetbalvelden of grote grasperken te onderhouden: Viking behaalde er de tweede plaats mee bij de prestigieuze Gouden Klavertje Vier competitie van vakbeurs GroenTechniek Holland 2017. Het team bestaat uit twee tot tien spelers die samen een ingevoerd maaiplan uitvoeren. Ze werken autonoom maar krijgen instructies via een app en zijn via dezelfde app in de gaten te houden. Na gedane arbeid keren ze terug naar hun basisstation dat buiten de maaizone in een beveiligde omgeving geplaatst kan worden. IMow-robotmaaiers kunnen ook individueel ingezet worden en bestaan in verschillende uitvoeringen.

5. Robomow RS625 Pro

Deze robot, geleverd door Buiten Gewoon Becx, is ontworpen voor uitgestrekte gazons en zowel geschikt voor de particulier als voor de hovenier die een robot in zijn servicepakket op wil nemen. Hij heeft twee messen van extra sterke staalbladen, die ook de uiterste randen van zijn domein bereiken. Hij is voorzien van gsm en daarom zo nodig vanaf de andere kant van de wereld te bedienen. Als het regent gaat de robotmaaier terug naar zijn huisje, de RoboHome. Deze machine is, net als overigens vrijwel alle robotmaaiers, beveiligd tegen diefstal. Hij werkt immers vaak zonder toezicht.

6. Dieselmaaitrekker X949

Een vierwielaangedreven en bovendien vierwiel bestuurde maaitrekker van John Deere, nieuw dit jaar. De machine is geschikt voor uitwerpen en voor mulchen – bij de laatste optie wordt het gras meerdere malen geraakt door het mes. In alle opzichten is gedacht aan bedieningsgemak en comfort. Het maaidek is zonder enige spierkracht te monteren: gewoon eroverheen rijden. De motor levert een hoog koppel en kent een efficiëntie verbranding. De machine kan behalve maaien ook echt als trekker functioneren en dan bijvoorbeeld een bezem aandrijven. De rolbeugel – sinds kort ook Europees verplicht voor kleine trekkers – kan weggeklapt worden bij werk onder struiken of laaghangende boomtakken.

7. Wide area mower 1600-serie

De hydraulische vierwielaangedreven cirkelmaaiers uit de WAM 1600-serie van John Deere zijn een tijd niet op de Europese markt geweest, maar wordt nu geherintroduceerd. De viercilindermotor is aangepast en heeft een FT4 emissieniveau; ook de koeling is verbeterd. De machine is met drie maaidekken geschikt voor grote oppervlakten, wel tot 30 ha op een dag. En hij kan ook best een heuveltje aan. Veel aandacht is er voor comfort en efficiënte bediening.

8. Zero turn-maaier Grashopper 526V

Een zero turn-maaier heeft een effectieve draaicirkel van nul; hij kan om zijn eigen as draaien. Dat geeft een grote wendbaarheid, gemakkelijk als er veel obstakels zijn. De belangstelling voor zero turn is groeiende. Het maaidek bij dit nieuwe model van Grashopper zit aan de voorkant en kan verticaal gezet worden bij de schoonmaak. Behalve maaien kan hij ook mulchen. Grashopper is een veel verkocht merk vanwege de aantrekkelijke prijs. Hij is robuust, zeer comfortabel te bedienen en uit te breiden met aanbouwwerktuigen.

9. Frontmaaier GF Turbo 4-fifty

De serie frontmaaiers van Gianni Ferrari is uitgebreid met de Turbo 4-Fifty, voorzien van een 50 pk-dieselmotor (viercilinder). Dus meer vermogen dan vroegere modellen en bovendien met een werkbreedte van 170 cm. Hij is voorzien van een 1.400 liter-opvangbak en heeft een hoge kiephoogte, zodat hij op een bestelwagen te legen is. Een machine voor grootschalig en zwaar werk, geleverd door Lozeman Tuinmachines en uit te breiden met diverse werktuigen, onder andere om te klepelen, te verticuteren, blad te zuigen en sneeuw te ruimen.

10. Zitmaaier Z122R

Kubota had alleen machines met dieselmotoren, maar heeft onlangs met de zitmaaier Z122 een benzinemodel geïntroduceerd. De fabrikant richt zich met dit model primair op de consument, maar het is ook interessant voor de professional die een kleinere werkbreedte prefereert. Opvallend is de rolbeugel, vanwege Europese regelgeving sinds kort ook verplicht bij kleine zitmaaiers.

11. Bosmaaier 545RXT

Bij deze bosmaaier (motorzeis) van Husqvarna is veel aandacht besteed aan de ergonomie: geoptimaliseerde schachtlengte en hoekoverbrenging en een erg laag trillingsniveau. Aandacht voor arbeidsomstandigheden wordt steeds belangrijker nu personeelsvoorziening weer nijpender wordt. De X-Torq-motor heeft veel kracht.

12. Frontmaaier P524EFI

Elektronische brandstofinjectie zorgt bij de nieuwe frontmaaier P524EFI van Husqvarna voor een lager brandstofverbruik, beter vermogen en een koppel zonder motorval, ook onder zware omstandigheden. De machine kan het gras mulchen en uitwerpen. Geschikt voor de compacte tuin maar ook voor groot groen, waar zwaardere machines wat moeilijk uit de voeten kunnen, bijvoorbeeld rond kantoren en hotels.

13. Automower PRO

De robuuste robots van Husqvarna uit de Automower-serie zijn er in verschillende uitvoeringen. Voor de professional zijn vooral de 520 en 550 interessant. Ze zijn extreem stil en passen de maaihoeveelheid aan de groei van het gras aan. Gps, bluetooth, de Penta-zoekfunctie en Husqvarna Fleet Services 2.0 zorgen voor een optimale aansturing en volledige controle over het apparaat. In beveiliging tegen diefstal en tracering als het toch mocht voorkomen, is voorzien.

14. Zero turn-maaier Z500

Terug van weggeweest is de zero turn-maaier Z500 van Husqvarna. Hij draait om zijn eigen as wat op moeilijke plekken heel handig is. Robuustheid is het kernwoord: een stalen buizenframe en een erg sterk maaidek; het laatste geldt ook voor de gegoten aluminium assen. Daarnaast heeft comfort voor de gebruiker alle aandacht gekregen.

15. Accugrasmaaier DLM431PT2

Een stille en milieuvriendelijke grasmaaier van Makita die zowel voor de hovenier als de particulier geschikt is, maaibreedte 43 cm. Zoals steeds bij Makita zijn de twee 18V-accu’s geschikt voor alle andere apparaten van het merk. De maaihoogte is op negen standen in te stellen. Door het kunststofmaaidek is de machine licht van gewicht. Vanwege het lage geluids- en vibratieniveau is het een gebruikersvriendelijk apparaat.

16. 4-taktgrasmaaier PM5600S3R

Dolmar heeft het assortiment 4-Takt grasmaaiers uitgebreid met exemplaren die 51 en 56 cm maaien. Beide typen hebben een vier-in-eenfunctie: ze kunnen het gras opvangen, aan de achterkant of de zijkant uitwerpen, of mulchen. De maaihoogte kent acht standen. Het zijn zeer degelijke machines met maaikasten van dik plaatstaal, een robuust stalen maaidek en een extra poedercoating die heel slijtvast is. De wielen zijn volledig gelagerd voor een lange levensduur. De PM5600S3R heeft drie versnellingen, waardoor de snelheid gemakkelijk aan te passen is. Dit is nu echt een apparaat dat tegen een stootje kan.