Mantis ULV: niet-chemische onkruidbestrijding met heet water

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Er bestaat geen grotere ergernis in de groenbranche dan onkruid. Effectief bestrijden kan op verschillende manieren. Mantis ULV levert heet water machines voor de professional, waarmee niet alleen handig en snel het beste resultaat wordt bereikt, maar ook nog eens milieuvriendelijk.

Mantis ULV houdt zich al sinds 1975 bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van ULV-spuitsystemen (ultralaag volume). Directeur Frank Verder: “Bij de gepatenteerde spuittechniek die wij ontwikkelden, gaat het om een elektromotor met een roterende schijf die op hoge snelheid ronddraait. Door de middelpuntvliedende kracht, worden de druppeltjes die één voor één op die roterende schijf vallen, verdeeld in microdruppels en met hoge snelheid naar beneden geschoten. Het ULV-spuitsysteem wordt ingezet voor het spuiten van glyfosaat of andere middelen. Omdat het systeem drukloos is, ontstaat er geen drift die spuitschade aan andere gewassen kan aanbrengen.”

Meest effectief

Zoals bekend mag glyfosaat volgens de Nederlandse wetgeving niet meer worden toegepast op verhardingen. “Hoveniers en kwekers kunnen dit systeem wel nog toepassen bij campingterreinen, rond chemische fabrieken, langs spoorwegen en op de vollegrond. Voor de bestrijding van al het andere onkruid moeten hoveniers op zoek naar alternatieve bestrijdingsmethoden”, aldus Verder.
Wie onkruid op een niet-chemische wijze wil bestrijden, heeft diverse mogelijkheden. Denk aan de inzet van roterende borstels, stoom, infrarood, gasbranders of heet water. “Wij hebben ons in de zoektocht naar de beste optie laten leiden door een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Wageningen, Gent en Kopenhagen. Uit dat onderzoek bleek dat heet water de meest effectieve methode is om onkruid te bestrijden, in die zin dat je met heet water het minste energie verbruikt om het meest maximale effect te bereiken.”

Celstructuur vernietigen

Mantis ULV besloot zich daarom naast ULV-spuitsystemen ook te richten op onkruidbestrijding met heet water. “Na een overname begin 2017 zijn wij heetwatermachines gaan ontwikkelen. Zo bieden wij nu een hele reeks machines onder de productnaam BioMant.”
De machines van BioMant Aqua besproeien onkruid met heet water van 99,5 °C. Hierdoor wordt de celstructuur vernietigd en de plant tot in de wortel bestreden. Door herhaling van de behandeling verzwakt de plant dusdanig dat deze uiteindelijk volledig afsterft. Na twee tot vijf dagen is het resultaat te zien en er zijn slechts drie tot vier behandelingen per jaar nodig.

Efficiënt

Volgens Verder kan met de BioMant Aqua tot 2.000 m2 per uur worden behandeld. “Een behoorlijk efficiënte werkwijze dus.” Er zijn diverse modellen beschikbaar; afhankelijk van het model kan het hete water met een vaste spuitbalk of aangebouwde Flex-spuitkappen (op een voertuig) of met de hand door middel van sproeilansen of een handspuitbalk worden gesproeid. “De BioMant-modellen zijn eenvoudig in het gebruik; ze zijn compact en daardoor makkelijk te verrijden of te verplaatsen. Naast onkruid kun je met heet water ook mos en algen bestrijden. Verder hebben de machines een hogedrukreinigingsfunctie, waardoor mos en algen niet alleen gedood, maar ook volledig verwijderd worden.”

Schoon werken

De grotere BioMant Aqua-modellen kunnen worden uitgerust met een emissieloze milieuvriendelijke lpg-waterverwarming en batterijaangedreven pomp. “Voor hoveniers is dit een mooie, duurzame oplossing: gas is veel goedkoper dan diesel, men ademt geen dieseldampen in en de machine is ook nog eens zeer stil omdat er geen motor mee hoeft te draaien. Kortom: een toekomstbestendige werkwijze!”