Slimmer beheer van tuin, park en bos

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Leren zagen en snoeien in een virtuele wereld. Nooit meer discussie over uitgevoerd werk. Altijd de goede apparaten bij je. Koppeling van maaien en beregenen in tuin en park. Stihl vertaalt nieuwe digitale mogelijkheden in handige instrumenten voor de praktijk.

Dat digitale ontwikkeling de aandacht heeft van Stihl is een zwaar understatement. De machinefabrikant heeft speciaal een expert uit Silicon Valley – het walhalla van de ICT in de Verenigde Staten – aangetrokken in de persoon van Christian Vogt en voor hem een aparte functie gecreëerd: chief digital officer. Hij leidt een nieuwe divisie die zich alleen bezighoudt met digitale oplossingen voor tuin, bos en landschapsbeheer. Kernwoorden daarbij zijn: kunstmatige intelligentie, robots, handige apps en analyse van grote hoeveelheden ‘big data’.Een presentatie van innovaties in het Duitse Waiblingen in september stond bijna volledig in het teken van de digitalisering; in de zijlijn werden nog enkele, overigens ook best opvallende, ‘gewone’ innovaties gepresenteerd (zie elders in deze uitgave).

“We blijven doen wat we al deden: arbeidsverlichting bij werken in de natuur, zoals onze oprichter Andreas Stihl het ooit benoemd heeft. Maar digitalisering geeft ons de mogelijkheid ook buiten de grenzen van onze traditionele werkvelden te treden, en dat gaan we zeker doen”, vertelde Vogt. Stihl concentreert zich niet alleen meer op apparaten voor onderhoud, maar ook op het ontwikkelen van digitale tools voor werkplanning, klantwerving, facturering, beheer van het machinepark, irrigatie en verlichting in de tuin. Om er maar een paar te noemen, want de ideeontwikkeling gaat in een hoog tempo door.

Oefenen in een virtuele wereld

Een van de meest in het oog springende presentaties was leren zagen in een virtuele wereld. Je zet een virtual reality-bril op en staat opeens midden in een bos. In je handen de nieuwste motorzaag MS500i met elektronische injectie. Voor het eerst een grote boom omzagen is voor een scholier of leerling-medewerker een spannend moment, en ook niet helemaal ongevaarlijk. “Je voelt je een stuk zekerder als je dat al een paar keer gedaan hebt, in een virtuele wereld. Ons ‘augmented reality’ programma AR2GO wordt heel enthousiast ontvangen. Het spreekt jongeren sterk aan en is bekroond met prijzen voor e-learning”, aldus trainingscoördinator Leandra Deininger. Concreet gaat het als volgt: je hebt daadwerkelijk de zaag in handen, die echter niet draait. Op de te vellen virtuele boom staan lijnen die je moet zagen. Als je dat niet correct doet, krijg je aanwijzingen hoe het beter gaat. Zo leer je de juiste plek, volgorde en de manier van zagen. Als je het goed doet, zie je via de VR-bril de boom omvallen. Ook takken zagen en schijven snijden zitten in het programma. Andere leerlingen kunnen op een grote monitor meekijken. “Van toekijken leer je immers ook. Normaal krijg je helemaal geen training en moet je meteen aan de bak. Nu oefen je eerst ‘droog’ voordat je het bos ingaat”, geeft Deininger aan. Het leerprogramma is gratis te downloaden op de smartphone. Er worden nog gedacht over soortgelijke scholingsapps, bijvoorbeeld om te leren snoeien.

Een andere app voor bosbeheer is LogBuch. De beheerder loopt rond in het bos en markeert bomen virtueel. Hij spreekt in welke soort het is, of deze snel gekapt moet worden in verband met een aantasting of nog een hele tijd door kan groeien. Het programma slaat deze ingesproken gegevens op inclusief precieze locatie. “De voordelen: nooit meer misverstanden tussen eigenaar, beheerder en uitvoerder. En je vindt de bomen veel sneller terug, want elke boom krijgt een ‘adres’. Het gevolg: 25 procent tijdsbesparing, 21 procent minder loopafstand en 13 procent minder bomen die nooit teruggevonden worden”, vertelde productmanager Friedrich Hollmeier.

App voor tuinwerkzaamheden

Een app voor projecten in tuin en park is de MemoMeister. Hij brengt orde in de documentatiechaos bij tuinprojecten, vertelde Jan Schurkus van Freiraum, een start-up die mede ondersteund wordt door Stihl. “Bij een aansprekend project, bijvoorbeeld de aanleg van een vijver of een volledige tuin, maken alle medewerkers foto’s en sturen die met WhatsApp door. Gevolg is een ontoegankelijke verzameling gegevens. De app MemoMeister slaat alle foto’s en filmpjes ordelijk op, met alle gegevens erbij; voortgang en eindsituatie. Ook het tuinontwerp zit in het programma. Je kunt bij gesprekken met nieuwe klanten het ontwerp en het eindresultaat laten zien van vorige projecten. Dat is aansprekender dan praten aan de hand van een tekening. En omdat alle gegevens bewaard blijven, kan de documentatie ook een rol spelen bij aansprakelijkheidskwesties.”

Met de Smart Connector kunnen de looptijd en locatie van alle machines in de gaten worden gehouden. Deze sensor stuurt de data via bluetooth naar een app op smartphone of tablet. Vandaar gaan ze naar de cloud en zijn de gegevens via de Stihl Connect Pro-portal beschikbaar voor analyse. De data kunnen gebruikt worden bij werk- en onderhoudsplanning, maar ook bij facturering richting de klant (het aantal draaiuren geeft een indicatie van de gewerkte uren).

Smart trailer

Bovenstaande digitale toepassingen spelen zich allemaal vooral af op smartphone, tablet of in de cloud. Er doen zich echter ook bij de hardware heel nieuwe mogelijkheden voor. Alexander Fernandez, product manager smart solutions, showde op de demonstratiedag een zogenoemde ‘smart trailer’. Het is een trailer die zelf bijhoudt of alle apparatuur aanwezig is en in hoeverre die opgeladen is, als het om accumachines gaat. “Dit is met nadruk een concept in ontwikkeling”, vertelt Fernandez. “We kunnen dit in allerlei richtingen ontwikkelen om het aan wensen van hoveniers en landschapsbeheerders aan te passen en vragen naar ideeëninput van potentiële klanten.”In het geshowde prototype bevond zich een grote powerbank, zodat accuapparaten op het werk opgeladen kunnen worden. Hij heeft genoeg energie om de hele dag alles op spanning te houden. Een monitor geeft aan in hoeverre apparaten die ingeklikt worden, nog geladen zijn. Ook laat hij zien of je aan het eind van het werk alles wel meegenomen hebt en of ’s morgens alles meegaat naar de klus.

Tuinoplossingen

Speciale aandacht besteedt Stihl aan nieuwe oplossingen voor tuin en park, waarbij consumenten-producten en professionele apparatuur soms een vloeiende lijn vormen. Dat leidt wel eens tot misverstanden, gaf Jochen Kiefer desgevraagd aan. “We zien dat professionals wel eens geneigd zijn lichtere en goedkopere apparaten te kopen, die bedoeld zijn voor de consument. Ze denken dan: ‘Wij kopen toch Stihl-kwaliteit, ook al is het een lichtere versie’. Maar dat is een misverstand. Professionele apparatuur is nadrukkelijk veel degelijker.” Robotmaaiers is zo’n product waar de consumenten-serie naadloos lijkt over te gaan naar de professionele versies. De professionele maaier, zoals de Viking iMow MI632M (die vanaf 2019 Stihl heet) kan in teams werken en is daarmee bij uitstek een machine die een plek kan vinden in een servicepakket richting opdrachtgevers. In Waiblingen werd een nieuw type zonder duidelijke profilering richting consumenten- of hoveniersmarkt gepresenteerd: de iMow RMI 422PC. Hij kan 1.700 m2 gazon aan – maaien en mulchen in één werkgang (maaibreedte 20 cm). De robot is te bedienen via een app op tablet of smartphone. Hij heeft een regensensor en de gebruiker kan instellen of er bij een beetje regen doorgemaaid wordt of dat de robot terug moet naar zijn station. Ook koppeling met het weerbericht is mogelijk, zodat de maaibeurten gepland kunnen worden aan de hand van de verwachting.

Slim tuinsysteem

De robot kan ook communiceren met de Smart Garden Hub (GCI100), die in Waiblingen voor het eerst gepresenteerd werd. Het is een slim regelsysteem voor functies in de tuin, park of sportvelden van de toekomst, op afstand bedienbaar via een app op tablet of smartphone. “Te beginnen met de beregening. Tot nu toe gaat dat met een tijdschakelaar, dus ‘dom’. Maar via deze hub kan het veel slimmer. Aan de hand van het weerbericht of weergegevens van de afgelopen dagen”, vertelt Daniel Kurz.

De tuin of het park kan in zestien gewaszones ingedeeld worden, zodat gazon, heesters en bloemenperken elk hun eigen beregeningsregime krijgen. Volgens Kurz kan intelligent beregenen wel 50 procent waterbesparing opleveren. De GCI100 kan gekoppeld worden met diverse soorten sensoren die het microklimaat bij de planten meten of bijvoorbeeld de bodemvochtigheid met tensiometers. Het systeem is toe te rusten met allerlei functionaliteiten, bijvoorbeeld detectie van lekkage. “Of koppeling met de verlichting in tuin, park of vijver via lichtsensoren. Via de cloud kun je netwerken met andere producten – zelfs van andere fabrikanten – en acties afstemmen”, zegt Kurz. Een voorbeeld is de koppeling met de robotmaaiers. Die kunnen bijvoorbeeld eerst wachten tot het gras genoeg opgedroogd is na de beregening, om daarna aan de slag te gaan.

Thijs Kierkels