Snoeien: duurzaamheid, gemak en efficiëntie domineren

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

De allesoverheersende trend bij snoeigereedschap is de overgang naar accu’s. Het werkt stiller, schoner en arbeids- vriendelijker; eigenlijk kan niemand er omheen. Maar ook op andere vlakken staat de innovatie niet stil: nieuwe apparaten kennen een betere snoei-efficiëntie en verlichten het werk. Hard nodig als de pensioenleeftijd opschuift.

Bij aanbestedingen en bestekken zijn het bijna standaardformuleringen: Heggenscharen en handsnoeischaren al snel door. Een andere tendens is bezuiniging op groenonderhoud – ingezet tijdens de crisis maar een blijvertje. Precies knippen en snoeien vraagt veel werkuren en is dus duur. Een trekkercombinatie die met een maaibalk langs de heg gaat en het snoeisel meteen opzuigt, is veel sneller klaar. Bovendien is dat minder belastend voor de medewerker. Dat wordt steeds belangrijker nu iedereen langer door moet werken tot zijn pensioen. Fabrikanten hebben duidelijk aandacht voor arbeidsverlichting en de verwachting is dat de wensen van hoveniers op dit gebied in de toekomst nog meer doortikken (door: Tijs Kierkels).

Innovaties

1. Heggenschaar HSA94

Een duidelijk bewijs dat accugereedschap niet meer onderdoet voor de krachtigste benzineversies, is de heggenschaar HSA94 van Stihl. Hij bestaat in een trim- en een terugsnoeiversie. Deze verschillen in mesafstand, mesgrootte en snelheid. Beide versies bestaan in verschillende meslengtes, van 50 tot 70 cm. Door de draaibare handgreep zijn in elke houding de noodzakelijke bewegingen te maken zonder een grote belasting voor de gebruiker. De machine kan gebruikt worden met een losse AP-accu in een gordel- of rugtas, wat het te tillen gewicht flink terugbrengt. Ook is een op de rug gedragen AR-accu mogelijk voor een langere werktijd. Stihl ontwikkelt de dubbelzijdig geslepen messen voor zijn apparatuur zelf zodat alle onderdelen van de machine goed op elkaar zijn afgestemd. Ze zijn beveiligd met een opgeschroefde beschermingsplaat. Als de messen vastslaan, keert de draairichting van de motor vanzelf om.

 

 

2. Accusnoeischaar ASA 65 en 85

Ook bij het handgereedschap rukken accu- aangedreven versies op. De ASA 65 en 85 van Stihl verschillen van elkaar qua lemmetopening. De 65 kan ranken en takken tot 35 mm aan, de 85 komt tot 45 mm. De lemmetopening kan in vier verschillende standen gezet worden om zo efficiënt mogelijk te kunnen knippen. Een accusnoeischaar wordt aangeschaft om de belasting van de onderarmen bij knipbewegingen te verminderen. Dat is belangrijk voor hoveniers of medewerkers die een groot deel van de dag dezelfde werkzaamheden moeten doen. Het komt aan op de details. De scharen wegen respectievelijk 750 en 980 gram en zijn geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. De greep is ergonomisch vormgegeven. Ook is het trillingsniveau geminimaliseerd.

3. Accukettingzaag MSA-serie

Voor het vellen van bomen en echte bosbouw- werkzaamheden blijft de kettingzaag op benzine nog de aangewezen keuze. Maar voor het lichtere werk rukken de accuversies op. Stihl heeft de MSA-serie, geschikt voor dunwerk. Deze kettingzagen zijn voorzien van een EC-motor, die meer vermogen uit de accu haalt. De verschillende versies uit de serie verschillen van elkaar in zaagvermogen. Ze zijn allemaal voorzien van het Quickstop Super-remsysteem, dat voor meer veiligheid zorgt omdat het de ketting razendsnel stopt als dat nodig is. Dat gebeurt niet alleen bij bediening van de handbescherming maar ook als de bediener de achterste handgreep loslaat of bij een krachtige terugslag.

4. Combimachine KMA 130

Het Stihl CombiSysteem met accumotor is gloednieuw. Hij is pas sinds begin maart te koop. De populaire machine krijgt daarmee ook een stille en schone versie. Hij bestaat uit een combimotor met beugelhandgreep die uitgerust kan worden met verwisselbare gereedschappen zoals heggenschaar, kettingzaag, maaikop, frees, bladblazer enzovoort. De motoren bestaan in versies met verschillende vermogens. De combimachine is heel geschikt voor de hovenier die niet steeds nieuwe apparaten wil kopen, maar een afgestemd systeem met een centrale motor die naar believen uitgerust kan worden met het juiste gereedschap. Dat geeft flexibiliteit en kost beduidend minder opbergruimte.

 5. Heggenschaar HC-2810ESR

Deze heggenschaar van Echo op brandstof heeft driezijdig geslepen messen. Samen met het heel hoge toerental van 4.680 toeren per minuut zorgt deze machine voor betere resultaten dan zijn voorgangers. Hij is geschikt voor zowel het fijne werk als voor dikkere takken. Het drijfwerkhuis is vernieuwd en de messen zijn voorzien van een neusbeschermer die beschadiging voorkomt bij contact met de grond of obstakels. Het handvat is draaibaar zodat er in elke positie gewerkt kan worden. De machine blaast de uitlaatgassen naar voren, zodat de gebruiker ze niet meteen inademt.

6. Verlengde heggenschaar HCA-265ESHD

Ook de verlengde heggenschaar HCA-265ESHD van Echo voor het snoeien van hoge heggen is toegerust met driezijdig geslepen messen. Het ergonomische handvat is vernieuwd zodat het nog beter in de hand ligt. Het gewicht is 6,7 kg. De hoek van de messen is 135o in te stellen: 45o opwaarts en 90o neerwaarts. Het toerental van deze schaar is eveneens hoog: 4.696 toeren per minuut. De totale reikwijdte van het apparaat bedraagt zo’n 3,5 meter.

7. Accusnoeischaar Cramer 82P

De accusnoeischaar 82V van Cramer is net gelanceerd. De accu levert stroom voor 15.000 tot 18.000 snoeibewegingen, zo’n twee dagen werken. De gelijkstroommotor is borstelloos wat voor een hoger vermogen zorgt. Het gewicht zonder accu is slechts 950 gram. De accu kan op de rug gedragen worden met een speciaal draagsysteem. De mesopening is variabel en kan tot 40 mm dikke takken aan.

8. Accukettingzaag DUC353

Een nieuwe speciale motortechniek zorgt ervoor dat de accukettingzaag DUC353 van Makita dezelfde prestaties haalt als de benzineversie. Het middelste deel van de motor staat stil en het magneetveld draait eromheen. Dat zorgt voor een hoog koppel en constante toeren. De machine haalt met 20 m/s een heel hoge kettingsnelheid, wat de zaagprestatie zeer ten goede komt. Nu is dus een professionele kettingzaag op accustroom bereikbaar met de samenhangende voordelen als laag geluidsniveau, geen uitlaatgassen, weinig trillingen en een laag gewicht. De motor is koolborstelloos. Bij Makita zijn alle accu’s uitwisselbaar. Deze zaag draait op twee in serie geschakelde accu’s van 18V, samen dus 36V.

 

9. Duosnellader DC18RD (196933-6)

Makita heeft veel geïnnoveerd op het gebied van laadtechniek. Het principe is dat de laadtijd de werktijd ruim moet overstijgen. Dan kan de gebruiker steeds blijven doorwerken. Met de duolader zijn twee accu’s in 45 minuten 100 procent volgeladen. Dat is snel genoeg voor de meeste accuapparaten. Alleen machines die zeer veel vermogen vragen, zoals bladblazers, kunnen hiermee nog niet bediend worden. De lader meet hoe de accu eraan toe is, en zoekt een passend laadprogramma om zo snel naar 100 procent te komen. De accu’s van alle machines zijn uitwisselbaar.

 10. Accubosmaaier DUR365UZ

De koolborstelloze motor van de bosmaaier DUR365UZ van Makita zit direct boven de maaikop en levert op die manier een optimaal vermogen op twee accu’s (36V). Er kan zes uur gemaaid worden als ze vol zijn. Bosmaaiers maken lawaai maar de accuversie scoort met 75 dB laag. Het is dus een relatief stille machine zonder uitlaatgassen met een laag gewicht en een laag trillingsniveau.

11. Accusnoeischaar DUP361Z

De accusnoeischaar van Makita knipt maar liefst tot 70.000 keer op twee volle accu’s 5,0 Ah door takken van 15 mm. Hij kan takken tot 33 mm aan en is heel licht. De gebruiker draagt de accu’s op zijn rug. Een echte no-nonsenseschaar.

12. Accustokheggenschaar 536LiHE3

Helemaal vers van de pers is de stokheggenschaar 536LiHE3 van Husqvarna. Hij combineert de prestaties van een benzineversie met zeer weinig geluid en geen uitlaatgassen. De koolborstelloze motor zorgt voor een hoog vermogen. Als de schaar vastslaat in een tak, gaat de motor automatisch de andere kant op draaien zodat de blokkade weer opgeheven wordt. De knipsnelheid is 4.000 bewegingen per minuut. De stokheggenschaar heeft een bereik van 3,5 meter en de hoek van werken is in te stellen zodat zowel hoge als lage heggen onderhanden genomen kunnen worden. De bijbehorende Li-ionaccu BLI100 heeft een laag gewicht en kan ook in andere apparaten van Husqvarna gebruikt worden.

 13. Accutophendelkettingzaag T536LiXP

Deze accutophendelkettingzaag van Husqvarna kan worden uitgevoerd met een Li-ionaccu BLI100, wat voor een gewichtsbesparing van 300 gram zorgt (de accu past ook bij andere apparaten van dit merk). Dat maakt deze kettingzaag heel geschikt voor bijvoorbeeld boomverzorging. De koolborstelloze motor is 25 procent efficiënter dan een standaardmotor mét borstels; hij levert daardoor een constant hoog koppel. De prestatie is vergelijkbaar met een benzineapparaat, maar de zaag is stiller, schoner en met de accu eenvoudig te starten. De accutophendelkettingzaag is toe te rusten met een ¼’’-kwartsketting voor het fijne snoeiwerk. Die zaagt soepeler door het hout heen.