Stihl Event: accuapparatuur ligt op snelheid

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Stihl presenteert elk najaar de noviteiten voor het volgende jaar. Hoewel de verkoop van accuapparatuur sterk groeit, investeert het bedrijf onverminderd in innovaties bij de benzineversies. Toch lag bij de demonstraties de nadruk op accuaandrijving.

De robot vult de ruggedragen accupacks met zestig of negentig batterijen.

“Duitsland, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten zijn echte acculanden. Elders blijft benzine troef. Een belangrijke reden is nog de prijs van de accu’s”, opende Stihl-bestuursvoorzitter Bertram Kandziora de presentaties. De consumenten lopen duidelijk voorop bij de overgang naar elektrisch, maar de professionele afzet stijgt ook met dubbele cijfers, terwijl de verkoop van benzineversie in West- en Oost-Europa in het eerste halfjaar van 2019 licht terugliep. Opvallend is dat de omzet 6 procent steeg doordat mensen duurdere apparaten aanschaften. Het aantal verkochte machines liet daarentegen nauwelijks een stijging zien.

Kettingzagen van Stihl

Dat de ontwikkelingen bij benzineapparaten inderdaad doorgaan, liet de demonstratie van de motorzaag MS261 C-M zien. Door de smalle .325’’ Pro-ketting is de prestatie 20 procent verbeterd. Immers: een smalle ketting zorgt voor minder weerstand, zodat de zaag sneller door het hout gaat. Alleen bij erg zacht hout werkt het niet; dan verstopt de zetting te snel.

Het gewicht van het apparaat is teruggebracht in vergelijking met eerdere generaties uit deze serie. Het vermogen bedraagt 3 kW bij een motorgewicht van 4,9 kilo; uitgerust met de nieuwe zaag is het gewicht 5,8 kilo. Dat wil zeggen: de lichtste machine in deze klasse. Deze noviteit komt begin 2020 op de markt.

Opvallend veel handwerk bij de assemblage van kettingzagen.

In het accusegment is de MSA 220 C-B de nieuwste variant van Stihl. De kettingsnelheid is met 24 m/s hoog; snelheid en prestatie blijven op peil tot de accu leeg is. Het apparaat is uitgerust met een nieuw type accu (AP 300 S) die 25 procent meer vermogen heeft dan zijn voorganger AP 300. “Je kunt rekenen op 120 tot 140 minuten draaitijd”, zegt Stihl-medewerker Volker Röhlich bij de demonstratie. De ketting (3/8” Picco Super 3) zorgt voor weinig vibraties en terugslag en is dus ergonomisch vriendelijk.

Bladblazers

De Stihl-vloot aan bladblazers worden volgend jaar met drie modellen uitgebreid. De BR 800 C-E op benzine is ruggedragen (11,7 kilo) en heeft een starter aan de zijkant. Je kunt deze daardoor starten zonder ‘m van de rug te halen. De 4-Mix-motor heeft een vermogen van 3,2 kW. De blaaskracht is 41 Newton: dat geeft een luchtsnelheid van maximaal 97 m/s en een debiet van 1.700 kuub per uur.

Wie erg veel power nodig heeft bij het bladblazen komt toch bij de benzineversie uit. Hier het vlaggenschip BR 800 C-E.

De BGA 86 en BGA 200 lopen op elektriciteit. De 86 is de opvolger van de 85, de eerste accublazer van Stihl. Met 15 Newton is hij 50 procent sterker dan zijn voorganger en ook nog lichter (zonder accu 2,8 kilo) en stiller. De BGA 200 is met 21 Newton krachtiger. Dit is het nieuwe topmodel onder de accublazers van de fabrikant. Hij heeft een metalen mond en een boostmodus voor extra power om een hoop natte vastgeplakte bladeren op te ruimen. “Je moet slim omgaan met de capaciteit: bij droog blad op verharding zet je de luchtsnelheid gewoon lager. Zo doe je langer met de accu”, geeft Paul Kölmel van Stihl aan. Bij de demonstraties viel op hoe stil de accublazers zijn. Oorbescherming is niet nodig en hun geringe geluid maakt de inzetbaarheid een stuk groter, bijvoorbeeld in de omgeving van een school of ziekenhuis.

Grasmaaier

Stihl accuaandrijving

De robotmaaier is nu ook met de smartwatch te bedienen.

De professionele accuduwmaaier RMA 765 V werd vorig jaar ook al gepresenteerd, maar de introductie is een jaartje opgehouden vanwege kinderziekten. De doorontwikkeling heeft goed uitgepakt voor de robuustheid van het apparaat, verzekert Bernadette Karner-Kössl van Stihl. Hij heeft een maaibreedte van 63 centimeter en twee gesynchroniseerde messen. De maaier kan 3.100 m2 aan bij een maaiduur van zo’n 70 minuten. Alles is erop gericht zo efficiënt mogelijk met de accu-energie om te gaan. “Als hij in de ecomodus staat, past hij zichzelf aan de hoeveelheid gras aan. Als je toch meer power wilt, zet je de ecostand gewoon uit”, vertelt ze. Bij de demonstratie bleek dat dit apparaat werkelijk zeldzaam stil is.

Onkruidverwijderaar

Onkruid op verharding is een toenemend probleem sinds het verbod op chemische bestrijding. Stihl speelt daarop in met de RG Onkruidverwijderaar. Deze bestaat uit twee tegen elkaar in draaiende oscillerende messen (het principe van een heggenschaar, maar dan draaiend). Volgens Stihl is het apparaat heel geschikt om verharding vrij te maken van groen bij de overgang van perk naar pad of terras. Steentjes zouden geen probleem zijn; door de constructie komen ze niet tussen de messen. Die messen worden na verloop van tijd botter, maar je kunt ze – net als een heggenschaar – slijpen.

Op de ecostand past de grasmaaier het vermogen aan de hoeveelheid gras aan.

Vorig jaar stond de presentatie volledig in het teken van digitalisering. Dit jaar was de aandacht veel minder daarop gericht, maar de ontwikkelingen op dit vlak gaan wel door. De iMow-maairobots kunnen nu met een smartwatch bediend worden. Nieuw is ook de mogelijkheid om ze met de innogy SmartHome-app aan te sturen. Dit is een internet of things-oplossing. De bedoeling is om steeds meer slimme koppelingen en toepassingen te ontwikkelen. “Je zou bijvoorbeeld kunnen instellen dat de robots naar hun dock teruggaan als kinderen de deur uitlopen om op het gras te gaan spelen”, noemt David Rigger van Stihl als voorbeeld. “Maar ook een koppeling met sensoren is mogelijk.”

Verder zijn de maairobots via Amazon Alexa spraakgestuurd te dirigeren. Stihl lijkt bij deze toepassingen vooralsnog geen keuze te maken tussen consumententoepassingen en professionele inzet. Het is nog zoeken naar nuttige koppelingen. “Je kunt nog volop meedenken”, roept Rigger iedereen op. Volgens hem maken professionals nog geen gebruik van deze nieuwe mogelijkheden via innogy en Alexa.

Tijs Kierkels

Strikte kwaliteitsbewaking bij kettingzagen

Stihl assembleert alle professionele kettingzagen zelf in Duitsland. “Dat vergt nogal wat handwerk, maar we denken er niet over om het naar een lagelonenland te verplaatsen”, zegt bestuurslid Anke Kleinschmit. De reden hiervoor is zeer strikte kwaliteitsbewaking. Tijdens de rondleiding in de fabriek bleek hoe ver dat gaat. Alle montagestappen worden geregistreerd met een RFID-chip en op het eind wordt elke zaag in een speciale cabine volautomatisch getest op elke denkbare eigenschap. In de fabriek werken inderdaad opvallend veel mensen. Sommige stappen worden door mensen ingevuld, andere door robots. “Robots kunnen zeer precies een geprogrammeerde taak uitvoeren, bijvoorbeeld schroeven, mensen kunnen juist heel goed omgaan met afwijkingen”, vertelde Stefan Schwaderer. “De werkplaatsen voor de medewerkers worden automatisch ingericht op het te fabriceren apparaat. Zo komt nooit het verkeerde onderdeel in het apparaat. Verder laten we de mensen om de week van job wisselen om monotonie te voorkomen.”

Dit artikel is verschenen in Hoveniersvak 4 2019. Niet ontvangen? Klik dan HIER.