Stille machines voor een lang seizoen

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Opruimen van bladeren en takken vergt een diversiteit aan machines. Bij allemaal zijn de ontwikkelingen echter samen te vatten onder één noemer: vriendelijker voor de omgeving en vriendelijker voor de gebruiker. Stiller, schoner, ergonomischer, lichter werken. Allemaal hard nodig nu zich dit jaar een lang opruimseizoen aandient.

Midden juli werden al op diverse plaatsen in het land berken met gele blaadjes gesignaleerd. De langdurige droogte heeft ervoor gezorgd dat verschillende boomsoorten het al in de zomer voor gezien houden en hun bladeren laten vallen. Een overlevingsstrategie om een moeilijke periode door te komen. Het kost wat aan misgelopen assimilaten, maar volgend jaar lopen ze gewoon weer uit, terend op de reservestoffen die ze in het begin van het jaar opgeslagen hebben.

Alle soorten bomen en struiken reageren verschillend en dat maakt dat dit jaar het bladvalseizoen extreem lang is. En er zullen ook zeker meer struiken sneuvelen dan normaal. Hortensia’s die niet bewaterd kunnen worden bijvoorbeeld, leggen snel het loodje bij langdurige droogte.

Of dit alles meer werk zal opleveren voor de hoveniers is de vraag, maar zeker wordt het seizoen van opruimen langer. Juist dan zijn stille machines welkom en dat wil dus zeggen elektrisch, aan een kabel of accuaangedreven.

Het is al vaker opgemerkt in deze rubriek: in een druk land is er steeds meer behoefte aan bedrijven die stil en schoon kunnen werken. Wie inspeelt op die trend door de aanschaf van elektrische apparatuur vergroot niet alleen zijn eigen kansen bij aanbestedingen, maar kan ook vroeger op de dag aan de slag en ademt geen uitlaatgassen van de eigen apparatuur in.

Bladblazen of -zuigen, versnipperen en hakselen zijn activiteiten die veel vermogen vragen en ze liepen dus niet voorop bij de overgang op accuaandrijving. Maar inmiddels komt er ook op dit terrein steeds meer accuapparatuur op de markt.

Een andere tendens is aandacht voor arbeidsvriendelijkheid. Lichtgewicht apparatuur en allerlei handigheidjes zodat je geen onnodig belastende bewegingen hoeft te maken. Bij de rijdende machines zijn opvallende ontwikkelrichtingen: robuustheid, meer vermogen, wendbaarheid, ergonomie en combinatie van functies.

Elektrische hakselaars GE 140L en GE 135L

Al iets langer op de markt zijn de elektrische hakselaars GE 135L en  GE 140L van Viking; maar omdat ze zo goed in de trend naar stillere apparatuur passen, verdienen ze toch aandacht. Ze zijn niet alleen stil vanwege de accu maar ook door allerlei innovaties. De snijwals drukt het materiaal plat en rafelt het uiteen. Dat geeft aanzienlijk minder geluid dat het traditionele hakselen. Bovendien composteert het platgedrukte materiaal beter. De machine trekt het groenmateriaal op een rustige manier naar binnen. Model GE 140 L heeft intelligente elektronica, die ervoor zorgt dat de motor automatisch achteruit gaat draaien als er takken blokkeren. Tot slot zorgt de slimme klaverbladvormige opening ervoor dat vertakte materiaal gemakkelijk naar binnen gaat.

 

 

Accubladblazer 530IBX

Volgens Husqvarna heeft de nieuwe bladblazer 530IBX met een li-ionaccu het laagste geluidsniveau in de markt bij de hoogste blaaskracht. Hierdoor kan de hovenier langer doorwerken in een geluidsgevoelige omgeving. Juist bladblazen staat bekend om langdurige lawaaioverlast. Dat wordt met deze innovatie een stuk minder. De luchtstroom in de buis is 12,6 m3/s, de luchtsnelheid 51 m/s. Die is met cruisecontrol in te stellen op het gewenste niveau. Met een boostknop is de blaassnelheid gedurende korte tijd op te voeren tot maximaal, bijvoorbeeld bij een hoop natte bladeren. Zoals altijd is er bij Husqvarna aandacht voor plezierig werken: goede balans, comfortabele handgreep en een luchtstroom die in lijn ligt met het handvat.

Accubladblazer Stihl BGA 45

Een licht modelletje, letterlijk en figuurlijk, is de accubladblazer BGA 45 van Stihl. Slechts 2 kg, inclusief accu. Het lage gewicht gecombineerd met de goede balancering en de softgrip zorgen voor optimale ergonomie. Natuurlijk is dit niet een apparaat voor grote oppervlakten, maar de bijzonder lage belasting voor degene die ermee werkt, kan een overweging om ‘m aan te schaffen naast andere apparatuur.

Hakselaar Lumag HC15-NL

De hakselaar Lumag HC15-NL heeft een benzinemotor van 15 pk en is daarmee een  krachtige verwerker van snoeiafval van struiken en bomen. Hij kan takken tot 120 mm aan. De Duplex-mestrommel is voorzien van twee messen die continu tegen een contrames draaien en het materiaal in de hakselaar trekken. De machine kent een hoge uitworp en de schacht is verstelbaar zodat de gebruiker zelf kan bepalen aan welke kant hij het gesnipperde materiaal opvangt. Met een 6,5 pk-motor is Lumag HC10-NL een stuk lichter, maar ook de helft goedkoper. Deze machines kan tot 80 à 100 mm aan. Beide apparaten worden geleverd door Maton.

Bladblazer en -zuiger Greenworks GD40BVK

Dit apparaat kan zowel bladeren wegblazen als opzuigen. Hij werkt op een 40 volts 4.0 Ah-accu en is daarmee relatief stil. De koolborstelloze motor geeft weinig trillingen. De blaassnelheid is instelbaar tot een maximum van 280 km/u. Omschakelen van blazen naar zuigen is gemakkelijk te realiseren zonder enig gereedschap. Het apparaat kent tevens een mulchfunctie: het verkleint desgewenst het opgezogen bladmateriaal met een fractie tien. De accu is eigenlijk een dubbele 2.0 Ah. Deze kan in alle Greenworks-apparaten gebruikt worden.

Ruggedragen bladblazer GD60BPBK

Een zeer krachtige bladblazer, op de rug gedragen, is de GD60BPBK van Greenworks (geleverd door Maton). Hij heeft een 60 volts 4.0 Ah-accu. De koolborstelloze Digipro-motor zorgt voor 30 procent extra vermogen, 70 procent minder trillingen en relatief weinig geluid. Het hele gewicht wordt op de rug gedragen, wat de arbeidsvriendelijkheid bijzonder ten goede komt. De blaassnelheid is instelbaar tot 225 km/u bij een luchtvolume van 918 m3. Bij gemiddelde blaassnelheid is de werktijd ruim een uur. Daarna kost het twee uur om de accu weer op te laden. De kracht is vergelijkbaar met een apparaat met een benzinemotor.

Bladzuigwagen Trilo S4

Het echte zware werk vereist een zuigwagen zoals de Trilo S4. De machine is naar wens te configureren zodat hij niet alleen blad of gras kan opzuigen, maar ook maaien. De hele S-serie is toegerust met een krachtige vierbladswaaier in een Trilo-centrifugaalpomp. Hij is doorontwikkeld met een hogere luchtcapaciteit, grotere luchtinlaat en betere uitblaas naar de laadruimte. De machine is compact wat voor grote wendbaarheid zorgt. Model S4 heeft een grotere laadbak en een grotere waaier voor meer zuigkracht dan de S3. De tastwielen in het hart van de slepend geplaatste borstelmond zorgen ervoor dat de mond de ondergrond goed volgt zodat één werkgang voldoende is op alles op te zuigen.

Emissieloze veegmachine Cramer KM Domus Akku

Het bezwaar van bladblazen is dat fijn materiaal alle kanten opvliegt. In sommige omgevingen kan dat ongewenst zijn. Dan komt een veegmachine goed van pas. De KM Domus van Cramer is zeldzaam stil omdat hij op een krachtige accu van 82 volt loopt. Behalve vrijwel geluidloos is hij ook emissieloos. Dus uitstekend geschikt voor een omgeving waar geluid en stank belastend kunnen. De borstels kunnen in drie richtingen werken, zodat het vuil naar links, rechts of vooruit geveegd kan worden. De machine is uit te breiden met een sneeuwschuiver of sneeuwborstels.

Bladzuiger Cramer LS 5000 H SW

De gepatenteerde Silent Wings-turbine zorgt voor 75 procent minder lawaai en 25 procent lagere brandstofverbruik. Door optimalisering van de luchtverplaatsing is de zuigkracht hoog bij een laag toerental (en dus minder lawaai). De benzineaangedreven blad- en afvalzuigers uit de Cramer LS5000-serie (diverse modellen) zijn toegerust met deze innovatieve technologie. Behalve de motor zijn ook de onderdelen geïnnoveerd met het oog op een optimale efficiëntie. De speciaal ontwikkelde zuigmond is zo ontworpen dat de hele breedte een uitstekende zuigkracht kent. De opvangzak kan geleegd worden zonder de motor stil te zetten. Het apparaat is eenvoudig te manoeuvreren wat de arbeidsvriendelijkheid ten goede komt.

Hakselaar Tillman 2100

De elektrische hakselaar Tillman 2100 kent een bijzonder ontwerp. Takken worden eerst door middel van een aambeeld naar het midden van de messenschijf getrokken. Daar snijden de zeer scherpe messen dunne schijfjes van de takken, haaks op de invoerrichting. Verder worden de schijfjes gebogen waardoor micro-organismen gemakkelijk binnen kunnen dringen. Dat maakt dat de compostering nadien heel vlot verloopt. Het hakselmateriaal is overigens ook geschikt als bodembedekker. Het geluidsniveau van het apparaat is relatief laag, doordat het op stroom werkt, maar ook omdat sandwichplaten zorgen voor geluidsisolatie.

Versnipperaar TP 275 Mobile

De versnipperaar TP 275 Mobile, geleverd door Hissink & Zonen, is geschikt voor boomverzorgers die een betrouwbare, robuuste en efficiënte machine nodig hebben. De machine heeft een opvoertrechter en de uitwerp is in hoogte instelbaar. Dat maakt hem ook makkelijk op te slaan in bijvoorbeeld een garage. Het innovatieve messensysteem zorgt voor uniforme houtchips. De dieselmotor heeft een hoog koppel en is helemaal bij de tijd wat betreft emissie-eisen. Een ander model uit de serie, de TP 130 Mobile die al wat langer op de markt is, wordt door de importeur speciaal aangeprezen voor onderhoud van parken, golfbanen en begraafplaatsen.

Versnipperaar Greentec Cheetah 30/80

Een versnipperaar van het zwaardere soort is de Greentech Cheetah 30/80. Het gewicht blijft echter onder de 3.500 kg zodat de machine op eigen onderstel vervoerd kan worden door een chauffeur met slechts een BE-rijbewijs. Een robuust apparaat met een verstelbare invoertrechter. Hierdoor kan de gebruiker het materiaal zowel met hand als met de kraan invoeren. Het vermogen wordt optimaal benut doordat de invoer schuin op de schijf staat. Deze optimalisatie zorgt voor minder brandstofgebruik. De machine maakt egale grove houtsnippers, toepasbaar voor allerlei doeleinden, onder andere biomassaverbranding.

Ruggedragen bladblazer LBX6000

De bladblazer LBX6000 is licht van gewicht en functioneert op de accu BAX1500 die op de rug gedragen wordt, maar hij doet het ook op andere accu’s. De borstelloze motor zorgt voor weinig lawaai en trillingen. Dit is een apparaat uit de EGO Power serie, bestaande uit draadloze apparaten. Fabrikant EGO claimt dat ze dezelfde prestaties leveren als benzineversies. De accu’s zijn extreem snel op te laden, van leeg naar vol in 25 minuten. Het apparaat heeft vijf blaasstanden, inclusief een booststand (luchtstroom 1.015 m3/uur) voor de moeilijke plekken, zoals natte bladerhopen.

Thijs Kierkels