‘Veel waardering voor persoonlijk contact’

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Voor het twintigste jaar op rij vormt Evenementenhal Hardenberg in januari het toneel voor De Groene Sector Vakbeurs. Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Innovatie Award. Volgens organisator Ramon Schlepers is een vakbeurs juist in deze tijd van digitalisering van steeds grotere waarde. “Naast het spotten van trends en innovaties wordt vooral het persoonlijke contact op de beursvloer erg gewaardeerd.”

Tip: volg de Hanging Basket Route
Kans maken op een ballonvaart? Volg de Hanging Basket Route van Hoveniersvak! Deze voert langs speciaal geselecteerde exposanten van De Groene Sector Vakbeurs. Bij elke exposant vindt de bezoeker een hanging basket met kanskaarten. Haal per exposant een kaart op en vul de verzamelde kaarten in. Gooi ze in de grote hanging basket op stand 306 van Hoveniersvak en wie weet leidt dat tot een spectaculaire ballonvaart!

De Groene Sector Vakbeurs groeide in de afgelopen twee decennia uit tot hét jaarlijkse kennis- en netwerkmoment voor de groene branche. Tijdens de komende editie maken zo’n 260 exposanten hun opwachting rondom de thema’s Levend groen, Gras en onderhoud, Gewasbescherming en meststoffen, Tuin- en parkmachines, Vijveraanleg, Inrichtingsmaterialen, Kennis, belangbehartiging, dienstverlening, personeelsbemiddeling, Gereedschap en toebehoren. Naast de Nederlandse deelnemers hebben zich zestien buitenlandse bedrijven uit vier verschillende landen ingeschreven: Frankrijk, Duitsland, België en Kroatië. “De beursvloer is in oppervlak dit jaar zo’n 300 m2 groter dan vorig jaar en was eind oktober al uitverkocht. Dat onderstreept het grote succes van deze beurs”, aldus organisator Ramon Schlepers. “We merken ook duidelijk dat het goed gaat in de sector: afgelopen jaar waren niet alleen de bezoekersaantallen – 17.000 in totaal – goed, maar was ook de kwaliteit van de bezoekers hoog. Veel exposanten reserveerden daarom afgelopen voorjaar al een plek voor 2019. Voor 2020 verwacht ik dat we zelfs binnen de bestaande mogelijkheden in Hardenberg creatief moeten omgaan met de ruimte; we groeien bijna uit ons jasje.”

Uitreiking Innovatie Award

De Groene Sector VakbeursNieuw dit jaar is de uitreiking van de Innovatie Award. “Vorig jaar hebben we voor het eerst een Innovatieroute georganiseerd. De bedrijven die deelnamen aan de route waren voor bezoekers herkenbaar door een speciale tegel voor de stand. De Innovatie Award is dit jaar in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren om innovaties mee naar de beurs te nemen. Het winnen van een Innovatie Award is natuurlijk de kroon op het werk van een bedrijf.”Exposanten kunnen voorafgaand aan de beurs hun innovatie insturen: een onafhankelijke jury kiest drie innovaties uit. Bij de beoordeling van de innovaties wordt er onder meer gelet op criteria als: is het product geheel nieuw of vernieuwend? Is het een echte primeur? Speelt het product of de dienst in op actuele thema’s? Helpt het de sector vooruit? En sluit de innovatie aan op de dagelijkse praktijk? “Hal 4 wordt omgeturnd tot een park; in dit Groene Inspiratiepark worden de drie genomineerde innovaties getoond. Op de eerste beursdag maken we vervolgens de winnaar van de Innovatie Award bekend.”

Toegevoegde waarde

Schlepers merkt dat de vakbeurs het imago van regiobeurs definitief is ontstegen. “We hebben inmiddels landelijke bekendheid; 45 procent van de bezoekers van vorig jaar reed meer dan 100 km om onze beurs in Hardenberg te bezoeken. Alles wat je nodig hebt om het groenvak uit te oefenen, is hier aanwezig.” De organisator is zich ervan bewust dat een beurs tegenwoordig een andere functie heeft dan pakweg twintig jaar geleden. “Voorheen gingen mensen naar een beurs toe om op de hoogte te blijven van wat er speelde in hun vak. Door de oprukkende digitalisering, door alle websites en social media, is vandaag de dag iedereen goed geïnformeerd. Een vakbeurs heeft nu een heel andere lading: juist in deze digitale tijd is het een moment om face to face contact te maken.”

Schlepers merkt dat juist het persoonlijke contact tijdens de beurs steeds meer gewaardeerd wordt. “Mensen vinden het prettig dat ze een exposant of andere bezoeker de hand kunnen schudden en samen kunnen sparren over het vak. En ook al kun je tegenwoordig alle producten via internet bestellen, het is vaak tóch fijn om die robotmaaier even vast te houden en te voelen hoe stevig het materiaal is. De kwaliteit van een product beoordeel je toch het beste ‘in real life’. De Groene Sector Vakbeurs biedt een duidelijke toegevoegde waarde voor professionals in het groen!”

Daphne Doemges

Symposia & Workshops

Tijdens De Groene Sector Vakbeurs staan diverse demonstraties en presentaties op het programma. Dit biedt bezoekers de kans om kennis en inspiratie op te doen over de nieuwste machines, maar zich ook te laten bijpraten over trends en ontwikkelingen en de nieuwste wet- en regelgeving. Tijdens kennissymposia en interactieve workshops geven diverse sprekers hun visie op actuele onderwerpen en relevante innovaties.