Snel op weg naar een gezonde tuin met groene uitstraling

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Als hovenier streef je naar een tuin zonder problemen, met een gezonde, groene uitstraling. Toch lijken sommige tuinen maar niet te willen meewerken. Stop met symptoombestrijding en pak het probleem bij de bron aan! Want zit het goed bij de basis, dan heeft de hele tuin daar profijt van.

Met het 5 stappenplan van ECOstyle krijgt een hovenier inzicht in de bron. Gerwin te Velde van ECOstyle licht toe: “De eerste stap betreft de structuur van de bodem. Hoe staat het daarmee? De bodemstructuur is essentieel voor duurzaam bodemonderhoud en bepaalt hoeveel water en zuurstof beschikbaar zijn en in hoeverre wortels en bodemleven ongehinderd kunnen ontwikkelen. Een verdichte of ingeklonken bodem is een veel voorkomend probleem. Dit is bij een gazon eenvoudig op te lossen door het gebruik van een prikrol of vertidrain die lucht in de bodem kan brengen.”

Zuurgraad: meten is weten

Bekijk daarna de zuurgraad van de bodem, adviseert Te Velde. “Meten is weten! Met een pH-test van ECOstyle kan iedere hovenier binnen twee minuten de zuurgraad van de grond bepalen. De optimale pH is 6, met uitzondering van grond voor zuurminnende planten. Wijkt de pH te veel af, dan worden voedingsstoffen vastgehouden in de grond en zijn dus niet opneembaar voor planten. Door jaarlijks kalk te strooien, kun je de pH op peil houden.”

Creëer een gezonde bodem

Stap drie is bepalen hoeveel organische stof de grond bevat. “Een percentage van vijf procent is optimaal, het minimum is drie procent. Daaronder heeft bodemleven weinig kans, met een verarmde grond tot gevolg”, stelt Te Velde.
De vierde stap is het bodemleven zelf. Wormen, kevers en micro-organismen zoals schimmels, gisten en bacteriën, zijn nodig voor het vrijmaken van voedingsstoffen voor al het groen in de tuin. Floreert het bodemleven, dan floreert de tuin. Is er sprake van een verarmt bodemleven, dan kan er Terra Fertiel als bodementer en structuurverbeteraar worden ingezet.
“De vijfde stap zijn de voedingsstoffen. Het lijkt vreemd om die op de laatste plaats te zetten. Maar als je de eerste vier stappen niet op orde hebt, heeft het toedienen van extra voedingsstoffen geen zin. Het is wel van belang voedingsstoffen in de juiste verhouding toe te dienen; niet te weinig, maar ook niet te veel.”

Mos

ECOstyle gaat dus voor oorzaakbestrijding. “Neem als voorbeeld mos in het gazon. Mosgroei kan drie oorzaken hebben, of een combinatie hiervan zijn: zure grond, bodemstructuur niet op orde en schaduw. Je kunt door symptoombestrijding het mos wel telkens uitroeien, maar na een maand of zes verschijnen de eerste mospollen weer in de tuin. Ga je voor oorzaakbestrijding, doe dan de bodemcheck. Belucht jaarlijks met een prikrol met dichte pen en gebruik bij stap 5 Myco-Gazon. Daarmee verrijk je niet alleen de structuur en het bodemleven, maar krijgt mos geen kans meer in de tuin. Bestaat het gazon voor meer dan zestig procent uit mos, dan kun je het beste de tuin nog één keer mosvrij maken door één keer te verticuteren in het voorjaar. Vervolgens graszaad zaaien, en na het zaaien een keer met de prikrol er overheen om frisse lucht in de bodem te brengen. Het volgende voorjaar nog een keer behandelen met de prikrol en het mos laat zich niet meer zien.”