“Medio september is de perfecte tijd om gras te zaaien. Het weer is dan nog zacht.” Mark Reijndorp, allround hovenier bij Copijn, vertelt dat algemeen wordt aangenomen dat het voorjaar de beste zaaitijd is. “Dat is dus niet zo. In het najaar is er bovendien minder onkruid.”"/>

‘Blijf blad ruimen. Blad op gras gaat broeien’

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

“Medio september is de perfecte tijd om gras te zaaien. Het weer is dan nog zacht.” Mark Reijndorp, allround hovenier bij Copijn, vertelt dat algemeen wordt aangenomen dat het voorjaar de beste zaaitijd is. “Dat is dus niet zo. In het najaar is er bovendien minder onkruid.”

In het najaar is het gazon in één keer mooi. “Wel moet je de graskanten knippen en steken zodat het gazon mooi de winter ingaat”, vertelt Mark Reijndorp. “Strooi begin oktober nog wat DCM mix 6 op het gras met extra magnesium, zodat het gazon prachtig groen de winter in gaat. Afgehard voor de winter en met minder stikstofgroei.”

Reijndorp legt uit dat stikstof het gras extra energie geeft. “Dat willen we voor de winter niet meer. Het gaat er om een kort en keurig grasveld te creëren.” DCM mix, een natuurlijke mest, wordt dan ook in een andere samenstelling gegeven dan in de lente. “Kunstmest gebruiken we niet. In het hele land is kunstmest grotendeels verdwenen.”

“Zorg in deze tijd wel dat je de tuin bijhoudt als het gaat om blad ruimen. Blad op gras gaat broeien”, waarschuwt Reijndorp.

Omdat het in het najaar niet meer nodig is om water te geven, wordt aangeraden de leidingen met lucht door te blazen. “Irrigatie of beregening is heel nuttig, maar niet in de winter”, zegt Reijndorp. “Als je ervoor zorgt dat het water niet kan bevriezen, kun je in het voorjaar meteen weer aan de slag.”

De herfst is een prima tijd om vaste planten en heesters te planten zodat deze met een goede start de winter ingaan.

Bollenplan

Medio oktober, begin november gaan de bloembollen in de grond. “Maak een bollenplan met verschillende bloeitijden en kies de plekken uit die met name in het voorjaar kaal zijn in de borders”, adviseert Reijndorp. Twee keer de dikte van de bol is de diepte waarop deze moet worden geplant. “Maak groepen van vijf tot zeven bollen en herhaal deze door de hele tuin.”

Planten van bloembollen kan op vele manieren. “Sommigen doen het goed in groepen, andere komen solitair meer tot hun recht. Alliums bijvoorbeeld – in het Nederlands ook wel sierui genoemd – zijn mooi genoeg om alleen te staan.”

Stinzenbeplanting in het gazon is ook een goede keuze: sneeuwklokjes, krokussen en narcissen doen het altijd goed. “Neem in je plannen ook de beplanting onder grote bomen mee. De boomspiegel bijvoorbeeld, de ruimte onder de boom, is een ideale plek voor sneeuwklokjes.”

Laatste snoeiactiviteiten

Over bomen gesproken: zorg dat je in deze tijd leibomen zoals dakplataan en leilindes knot, zodat je niet de hele winter tegen een wilde takkenmassa aan kijkt. Reijndorp: “Snoei loofbomen en vruchtbomen met uitzondering van de steenvruchten, zoals kers, perzik, abrikoos en pruim. Deze bomen snoeien we pas nadat ze vrucht hebben gegeven. In de nazomer kan er bij appels en peren wat zwaardere hout (takken) worden gesnoeid, dan sluiten de snoeiwonden nog mooi af. Dat moet gebeuren voordat de sapstroom stopt.” In september worden voor de tweede en laatste keer voor de winter hagen en coniferen gesnoeid.

De zogenoemde abc-bomen worden ‘s winters niet gesnoeid om wondbloeden te voorkomen. Dat gaat om de esdoorn (acer), berk (betula) en haagbeuk (carpinus). “Met bloeden wordt aangeduid dat sap de boom verlaat op de snoeiplek”, legt Reijndorp uit. “Met dit sap worden alle voedingsstoffen naar de takken wordt getransporteerd. Als er dan een tak wordt afgeknipt of afbreekt, stroomt het sap vól uit de wond. De reden dat de ene soort wél en de andere níét bloedt, is te vinden in de celstructuur van het hout.”

Tot slot

Reijndorp vestigt de aandacht tot slot op het gereedschap. “Wees er zuinig op. De herfst is bij uitstek de tijd om al het materiaal nog eens goed te controleren, te slijpen en te repareren. Zo kun je in het voorjaar weer lekker aan de slag gaan.”