Rozen hebben wat extra zorg nodig

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

Niet voor niets heeft Jonkers Hoveniers uit Venlo, het bedrijf dat dit jaar zeventig jaar bestaat, een roos verwerkt in zijn logo. Het gaat om de rosa ‘Paul’s scarlet climber’, een doorbloeiende klimroos. Deze mooie rode roos bloeit van juni tot en met oktober. Jonkers weet ook hoe in de winter om te gaan met rozen en geeft graag advies.

Eind november, begin december is de tijd om rozen te planten of te verplanten. De grond is nu nog relatief warm, maar wel erg droog. Het is daarom belangrijk om de grond goed nat te maken voordat de roos wordt ge- of verplant. Door deze tuinklus in november of december te doen, kunnen de wortels snel groeien en kan de plant in het nieuwe seizoen sterk van start gaan.

Rekening houden met…

Bij het (ver)planten van rozen moet een hovenier met verschillende zaken rekening houden. Rozen doen het over het algemeen erg goed in de zon en in de wind. Toch moet rekening worden gehouden met welke soort roos het betreft. Ouderwetse rode rozenrassen doen het namelijk minder goed in de volle zon. Doorbloeiende grootbloemige klimrozen daarentegen kunnen zonder problemen in de zon staan en hebben die warmte ook nodig.De meeste rozen houden niet van schaduw. Wie een tuin heeft met veel schaduw, kan beter kiezen voor een botanische roos. Botanische rozen zijn namelijk oersterk, niet veeleisend en onderhoudsarm. Ze bloeien meestal maar één keer, maar wel lang en uitbundig. De botanische roos is de enige roos die het goed doet in de schaduw.

Neutrale grond

Rozen voelen zich goed in neutrale grond met een beetje leem. Daarom moet een roos niet worden geplaatst of verplaatst naar een plek waar al rozen hebben gestaan. Voordat de roos in de grond wordt gezet, is het belangrijk om de grond goed los te werken met een spitriek of spade. Is de grond nog nooit eerder beplant, dan is het raadzaam deze eerst om te spitten. Twee steken diep is voldoende, waarbij er rekening mee moet worden gehouden dat de bovengrond en de ondergrond op de oorspronkelijke plaats blijven liggen. Zo blijft de voedzame grond bovenop liggen. Als afronding wordt het plantgat voorzien van genoeg compost of potgrond; dan is de grond plantklaar.

Advies

Wanneer bekend is waar en in welke grond de roos wordt geplant, kan het plantgat worden gegraven. Dat moet diep en groot genoeg zijn, zodat de wortels moeten in hun natuurlijke stand kunnen staan en groeien. Ook mogen ze niet uitdrogen! Het beste is om de wortels meteen onder te dompelen in water of klei. De wortels hoeven in principe niet te worden gesnoeid; snijd alleen gebroken of gekneusde wortels bij, zodat ze weer glad zijn. Als de plant in het plantgat staat, wordt het gat dan overal met aarde gevuld. Ook tussen de wortels moet de aarde terechtkomen. Is het gat goed gevuld, trap de grond dan voorzichtig aan, zodat er een ondiep kuiltje ontstaat. Dit kuiltje is belangrijk wanneer de plant water wordt gegeven; het water zal dan meteen naar de wortels vloeien. Dit moet natuurlijk niet worden gedaan als er vorst dreigt te komen, want dan bevriezen de wortels! Bij het planten moet de oculatieplaats (de veredelingsplek) ongeveer 3 cm onder het oppervlak komen. De veredelde roos groeit dan vanuit de grond. Wordt de occulatieplek dieper gezet, dan kan deze ‘verstikken’. En bij een hogere positie is de kans groter dat de onderstam uitgroeit.

Tip

Wanneer de grond te nat is door een te hoge grondwaterstand, biedt een drainagelaag van bijvoorbeeld grind uitkomst. Deze kan het overtollige water afvoeren. Is de grond te droog, dan moet compost worden toegevoegd.Het planten van een nieuwe roos wordt aan het einde van het jaar gedaan – in november en begin december. Ook verplanten kan het beste in deze tijd gebeuren. De plant gaat dan de rustperiode in. Een roos die net verplant is, heeft nog geen aanvoer van vocht en voeding via de wortels. Daarom is het van belang de takken goed kort te snoeien; dat voorkomt verdroging.

Bemesting

Rozen hebben bemesting nodig om goed te groeien. Op licht zanderige gronden doen ze het goed met goed verteerde stalmest of gedroogde koemest. Wanneer er geen organische meststoffen verkrijgbaar zijn, kan speciale rozenmest worden gebruikt.