Tips Mark Reijndorp: Onkruid bestrijden zonder chemicaliën

‹ Terug naar overzicht
z Geplaatst op:

“Met de hand of met de vork: ik wied bijna nooit anders. Chemische bestrijding voor onkruid in de tuin is uit den boze. We hebben alternatieven genoeg zonder dat we de natuur aantasten.”
Mark Reijndorp, hovenier bij Copijn, vindt het een uitdaging om in de zomer verharde paden en borders vrij te houden van onkruid. “Schoffelen alleen is niet voldoende. Je moet onkruid echt uitvorken, pas dan haal je het helemaal weg.”

Bestrating

“Voor bestrating gebruiken we vaak een onkruidbrander. Als we in een vroeg stadium zo’n gasverbrander gebruiken en de behandeling voldoende herhalen, is het onkruid daarna zo goed als verdwenen. De brander kan voor alle soorten paden toegepast, ook voor paden van bijvoorbeeld 60 cm breed. We branden grind, gralux, gravier d’or en lava. In het voorjaar gebruiken we de borstelmachine. Met borstelen wordt het bovengrondse deel van de bestrating schoongemaakt, waardoor er geen onkruid meer kiemt tussen die bestrating.”
“Nu we onkruid nagenoeg nergens chemisch mogen bestrijden, is de bosmaaier een goed alternatief instrument geworden”, vervolgt Reijndorp. “Dit apparaat kan heel wat aan en dat is dan meteen ook de reden dat je de maaier niet lukraak kunt gebruiken. Met de draadknop sla je veel tegelijk weg. Het is daarom belangrijk dat je eerst de grond goed bekijkt. Let er op dat er geen vuil op ligt voor je het apparaat daar opzet. Kijk uit waar je bij in de buurt komt. Soms moet je grenzen vaststellen en het onkruid in de grond daar op een andere manier verwijderen.”
Ook kokend water wordt ingezet in de strijd tegen onkruid. “Er is speciale apparatuur om met kokend water onkruid te verbranden.” Reijndorp benadrukt dat het belangrijk is alle onkruidbestrijding per situatie goed te bekijken.

Ontwerp

De basis van onkruidbestrijding ligt bij het ontwerp en daarin hebben ook landschapsarchitecten en tuinontwerpers een grote rol. “Zij moeten zich goed realiseren wat nog wel mogelijk is en wat echt verleden tijd is”, stelt Reijndorp. “De klant geeft aan wat zijn bedoeling is en de landschapsarchitect en de hovenier kijken daarna wat echt mogelijk is. De hovenier wordt gevraagd mee te denken omdat hij de kennis in huis heeft. Daar maakt de klant gebruik van. De klant leunt op de expertise van de hovenier en hij doet er zijn voordeel mee door goed te luisteren.”
Reijndorp noemt als voorbeeld de paden. “Je kiest voor klinkers en tegels waartussen voegen moeten worden gevuld. Vermijd voegzand, maar gebruik voegmortel om onkruid te voorkomen.”
“Als je borders goed dichtplant, heeft onkruid veel minder kans. Het is belangrijk dat je tijdig wortelonkruid detecteert. Wortelonkruid heeft een lastig te verwijderen wortelstelsel. De planten beschikken over stevige penwortels en ondergrondse stengels. Als je ze niet goed verwijdert, kunnen de wortels en stengels steeds opnieuw uitlopen. Voorbeelden van wortelonkruid zijn zevenblad, haagwinde (pispotje), kweekgras, paardenbloem, zuring en tuinkers. De hovenier doet er goed aan deze soorten goed te herkennen, zodat hij zijn maatregelen kan nemen voordat deze planten zich uitzaaien.”

Gazon bemesten

Het werk van de hovenier in de zomer bestaat niet alleen uit onkruidbestrijding. Reijndorp somt de belangrijkste activiteiten op: eens in de tien dagen grasmaaien en maai dan het gras niet te kort, want dan is er kans op verbranding. Ook moet het gazon nog eens worden bemest. En natuurlijk is geregelde irrigatie belangrijk.
Na de langste dag (21 juni) kunnen de hagen worden geschoren, want dan is de groei eruit. “Omdat wij in de lente al het nodige voorwerk hebben gedaan, is er minder snoei. Wel nemen we de jonge bomen onder handen, waaronder begeleidingssnoei.” (door: Noortje Krikhaar)

Buxus

Buxushagen en -bollen worden eind mei gesnoeid. Dat kan met een gewone of een elektrische heggenschaar. Het is van belang de buxus te monitoren op rupsen. De beestjes hebben witte vleugels met een donkerbruine rand. Ze leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad van hun favoriete waardplant.
De meest milieuvriendelijke bestrijding is de rupsen en poppen met de hand te verwijderen.

In de zomer kan er geschoffeld worden langs de rand van de border, maar het meeste onkruid vind je middenin. “Daar moet je letterlijk op zitten: op je hurken tussen de planten en met je neus er bijna in. En dan maar vorken.”

Mark Reijndorp is allround hovenier bij Copijn. Copijn heeft verschillende disciplines waaronder Copijn Groenaanleg en beheer. Dit onderdeel realiseert en onderhoudt grote particuliere tuinen, binnen- en buitenruimten, daktuinen en groene gevels.